eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren 2018. július 25-én. A bejelentéssel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

112 ezren várják lélegzet-visszafojtva az estét

Ma hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. Este nyolc órakor kiderül, hogy kit vettek fel felsőoktatási intézménybe.

Szerda este hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat. Az idei Pont Ott Partyt az ELTE Lágymányosi Campusában, a 11. kerületi Pázmány Péter sétányon tartják. Az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos konferenciájának rendezvénye már délután négy órakor kezdődik, de a diákoknak még este 8-ig izgulniuk kell.

Idén 112 034-en jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, 2015 óta folyamatosan emelkedik a számuk.

A gazdaságtudományi képzésekre adták be a jelentkezésüket a legtöbben az idei felvételin. A legnépszerűbb alapszak a gazdálkodási és menedzsment 10348 felvételizővel. Ezt követi a kereskedelem és marketing 7426 jelentkezővel, majd a mérnökinformatikus 6500-zal – írta az Eduline.

A mesterszakok között a tanári az első 2406 jelentkezővel, ezt a vezetés és szervezés, majd a pszichológia követi.

A jelentkezők átlagéletkora 24 év, vagyis lényegesen magasabb, mint az érettségizőké. A legidősebb felvételiző pedig 78 éves.

Az idei felvételin a legnépszerűbb egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem 24764 jelentkezővel, a karok közül pedig a Corvinus győzedelmeskedik: a BCE Gazdálkodástudományi Karára közel hétezren felvételiztek összesen, 4361-an első helyen, 5842-en állami képzésre.

A Pont Ott Partyn délután négy órától a szórakoztató programok mellett több felsőoktatási intézmény és az Oktatási Hivatal is bemutatkozik, illetve a leendő hallgatók tájékoztatást kapnak a felvételi eljárásról, a magyar állami ösztöndíjról, a duális képzésről és a Magyar Képesítési Keretrendszerről. Hasonló rendezvények lesznek Békéscsabán, Egerben, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden is.

A ponthatárok kiderülése egy másik szektorra is hatással lesz: szakértők arra számítanak, hogy felélénkül az albérletpiac, a bérleti díjak akár 10-15 százalékos emelkedésével is számolni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×