eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Máté Péter könnyűzenei díj alapítását bejelentő sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2018. február 15-én. A könnyűzenei és dzsesszművészek elismerésére alapított kitüntetést először a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.
Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Balog Zoltán: mostantól többet fogok a szószéken politizálni

A volt erőforrás-miniszter megrettent, amikor annak idején magáévá kellett tennie a kormány migrációügyi kommunikációját, de lojális maradt, mivel ezzel a témával lehetett választást nyerni. Helytelennek tartja ugyanakkor, hogy a kormány mondja meg, mi keresztény és mi nem.

Terjedelmes interjút adott a Szemlélek keresztény blognak Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) korábbi vezetője, aki visszatért a lelkészkedéshez, a Hold utcai közösség vezetője, de társadalmi munkában a miniszterelnök romaügyi megbízottjaként és a Fidesz pártalapítványának vezetőjeként is dolgozik.

A minisztérium mérete

Balog kendőzetlenül beszél arról, hogy nem egyezett a véleménye Orbán Viktor kormányfővel a kormány struktúrájával kapcsolatban, ő pedig nem érezte magát elég rátermettnek arra, hogy egy ekkora terület gazdája legyen a kormányban. Úgy érezte, "egy ilyen hatalmas minisztériummal nincsen esélye" arra, hogy a terveit véghezvigye. Mint felidézte, javasolta a kormányfőnek az Emmi átalakítását, de ő hajthatatlan maradt, mondván,

két választást megnyertek ezzel a struktúrával, ezért nem lesz szerkezetváltás.

"Ha egy területnek nincs saját minisztériuma, az államtitkároknak meg kell küzdeniük egy stratégiai kabinettel, egy gazdasági kabinettel… Lehetnek olyan szempontok, melyeket ennyi terület vonatkozásában nem reális megismerni ahhoz, hogy azokat a kormányülésen kellő hatékonysággal, meggyőző erővel tudja a miniszter képviselni, vagy a felmerülő kérdésekre kellő alapossággal tudjon válaszolni" - érvelt utólag is a tárca méretének csökkentése mellett, ugyanakkor elfogadja, hogy Orbán Viktor másként látja a kérdést.

A migrációs kommunikációról

A két cikluson át miniszterként dolgozó Balog állítja, a kormány kommunikációs paneleit nem tette magáévá, a migráció kérdésében is megvolt a különvéleménye, aminek a kormányüléseken hangot is adott.

"Ezt elfogadták a minisztertársaim, elfogadta a miniszterelnök, miközben lojális maradtam ahhoz a kormányállásponthoz, amitől az elején, őszintén megmondom, megrettentem"

- mondta. Szerinte nem volt olyan alkalom a választási kampányban, hogy ne mondta volna el: "mi nem migránsokat gyűlölünk, hanem a migrációra mondunk nemet. Mert

a migránsok emberek, Isten teremtényei, így kell viszonyulni hozzájuk".

Azonban a politikai kommunikáció szerinte "nem a nyilvános és nyílt diskurzusról szól, hanem arról, hogy válogatott vagy kevésbé válogatott eszközökkel egy kormány vagy egy politikai erő sulykolja azt az álláspontot, amiről úgy gondolja, hogy az embereknek meg kell érteniük". Balog élet-halál harcként tekintett a választásokra, ezért

helyesnek tartja, hogy a migráció lett a kampány fő témája, és nem a korrupció.

Szerinte Orbán Viktor Jézus Krisztusra hivatkozva mondhatja, hogy aki nincs vele, az ellene van, hisz Jézus is ugyanezt mondja.

A vallás és a politika viszonya

Balog azért egyértelművé teszi, hogy

nem helyes, hogy a politikusok egyházi emberek helyett mondják meg, mi a kereszténység.

"A kereszténységnek van egy közösségi letéteményese. Ezek pedig a vallási közösségek, és itt nem tennék különbséget, hogy katolikus vagy protestáns. És azt kicsit

sértőnek is érzem, hogy az egyházak csöndben vannak, hallgatnak, és akkor a politikusok kiállnak és kardot csörtetnek, hogy majd mi megvédjük a keresztény hitet."

Állítása szerint ő maga sokat beszélget arról Orbán Viktorral, hogy neki feladata-e megvédeni a kereszténységet.

Balog elmondta azt is, mostantól prédikációiban többet fog politizálni, eddig ugyanis politikusként már alig várta, hogy a szószéken más témát választhasson. Most azonban változott a helyzet: "Kétségkívül nagyobb lesz a kísértés, hogy konkrét politikai utalásokat tegyek."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×