INFORÁDIÓ 
2018. november 17. szombat
Gergő, Hortenzia

eeszt

egészségügy

magánszolgáltató

A magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az egészségügyi felhőhöz

A magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az egészségügyi felhőhöz

InfoRádió

Novemberig az egészségügyi magánszolgáltatóknak és a mentőszolgálatoknak is csatlakozniuk kell az e-recepteket és a digitalizált leleteket is tartalmazó felhőalapú egészségügyi adatbázishoz.

November 1-jéig csatlakozni kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez az Országos Mentőszolgálatnak, valamint azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyeknek jelenleg is jelentéstételi kötelezettségük van a Központi Implantátumregiszter vagy a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszter rendszerébe. Ez a becslések szerint hétszáz magánszolgáltató intézményt érint - tudta meg az InfoRádió Szabó Bálinttól, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térért felelős főosztályának vezetőjétől.

Az egészségügyi adatokat gyűjtő informatikai felhőrendszer által minden beteg adata egy helyen elérhető az őt kezelő orvosoknak, függetlenül attól, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben veszi igénybe, noha a betegek tapasztalatai egyelőre igen eltérőek, sok helyen még nem működik a rendszer, és az e-receptet sem fogadják el mindenhol. Szabó Bálint szerint azonban a rendszer megfelelően működik, a patikák és a kórházak száz százalékban csatlakoztak hozzá, a háziorvosoknál és a járóbeteg-ellátóknál tapasztalható 15 százalékos lemaradás, de 85 százalékban ők is csatlakoztak a rendszerhez.

A felvetésre, hogy van olyan háziorvos, aki egy DVD-n megkapott leletet meg sem tudott nyitni a számítógépén, a főosztályvezető azt mondta, a nagy méretű röntgen-, CT- vagy MR-leletek felhasználása az EESZT-ben még nem elterjedt, van, ahol ez nem valósult meg, mert nem volt kötelező, de a zárójelentések, vizsgálati lapok, laboreredmények már megtalálhatók a rendszerben.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Egészségügyi felhőszolgáltatás
 


A címlapról ajánljuk

Willi Orban meghatódott

Az észtek elleni 2-0-ás győzelmet, a meccset és a Marco Rossival való munkát értékelték a játékosok....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018