eur:
393.46
usd:
368.23
bux:
65971.91
2024. április 24. szerda György
Csiszár Elős orvos egy beteggel beszélget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójában működő Hajléktalan Egészségügyi Centrum orvosi rendelőjében Szegeden 2018. július 17-én, a centrum ünnepélyes átadása napján.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

A magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az egészségügyi felhőhöz

Novemberig az egészségügyi magánszolgáltatóknak és a mentőszolgálatoknak is csatlakozniuk kell az e-recepteket és a digitalizált leleteket is tartalmazó felhőalapú egészségügyi adatbázishoz.

November 1-jéig csatlakozni kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez az Országos Mentőszolgálatnak, valamint azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyeknek jelenleg is jelentéstételi kötelezettségük van a Központi Implantátumregiszter vagy a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszter rendszerébe. Ez a becslések szerint hétszáz magánszolgáltató intézményt érint - tudta meg az InfoRádió Szabó Bálinttól, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térért felelős főosztályának vezetőjétől.

Az egészségügyi adatokat gyűjtő informatikai felhőrendszer által minden beteg adata egy helyen elérhető az őt kezelő orvosoknak, függetlenül attól, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben veszi igénybe, noha a betegek tapasztalatai egyelőre igen eltérőek, sok helyen még nem működik a rendszer, és az e-receptet sem fogadják el mindenhol. Szabó Bálint szerint azonban a rendszer megfelelően működik, a patikák és a kórházak száz százalékban csatlakoztak hozzá, a háziorvosoknál és a járóbeteg-ellátóknál tapasztalható 15 százalékos lemaradás, de 85 százalékban ők is csatlakoztak a rendszerhez.

A felvetésre, hogy van olyan háziorvos, aki egy DVD-n megkapott leletet meg sem tudott nyitni a számítógépén, a főosztályvezető azt mondta, a nagy méretű röntgen-, CT- vagy MR-leletek felhasználása az EESZT-ben még nem elterjedt, van, ahol ez nem valósult meg, mert nem volt kötelező, de a zárójelentések, vizsgálati lapok, laboreredmények már megtalálhatók a rendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×