eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Nehéz döntés előtt az európai cégek

Rosszul járhatnak az európai cégek, ha betartják az uniós blokkoló rendeletet, vagyis tovább kereskednek Iránnal, viszont emiatt megszakad a kapcsolatuk az Egyesült Államokkal – mondta az InfoRádiónak a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Szalai Máté szerint valószínű, hogy több vállalat nem tartja be az uniós szabályt, inkább Amerikának kedvez.

„Az európai cégeknek aközött kell választaniuk, hogy az európai vagy az amerikai jogszabályoknak nem tesznek eleget” – értékelte a helyzetet a szakértő. Az Egyesült Államok másodlagos szankciói ugyanis az iránnal kereskedő cégeket célozzák, az EU blokkoló határozata pedig az előbbinek engedelmeskedőket bünteti.

Szalai Máté hozzátette:

egyes jogászok szerint az európai jogszabály puhább és könnyebben kijátszható,

így az Amerikában jelentős érdekeltséggel rendelkező vállalatok valószínűleg inkább a tengeren túli szabályokhoz tartják magukat, hiszen azzal járnak jobban. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója azt is kiemelte: sok múlik azon, hogy az uniós jogszabályt hogyan hajtják végre az egyes tagállamok. Ráadásul, míg az Egyesült Államok szigorában nem várható enyhülés, addig az Európai Unió még változtathat a jogszabályon – vélekedett a szakértő.

A kutató szerint az, hogy az európai cégek nem kereskednének Iránnal – bár komoly veszteség lenne az ország gazdaságának –, nem hatna olyan elementáris erővel, mint Amerika reméli.

Az Európai Unió az utóbbi években – Kína és az Egyesült Arab Emírség után – mindössze harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Iránnak, a 2010-es években kiépített szankciórendszer előtt első helyen állt.

Az Irán számára kiemelt fontosságú kőolajkereskedelemben pedig Kína, India és Törökország a legfőbb partnerek, így az a kérdés, hogy ez a három állam hogyan fog reagálni a jövőben – hangsúlyozta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×