eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Irán keményen visszaszólt Trumpnak

Az iráni elnök értelmetlennek minősítette a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, miközben Washington bejelentette, hogy hétfő éjféltől újra hatályba lépek az Irán elleni amerikai szankciók.

Mi mindig a diplomácia és a tárgyalások mellett vagyunk... de a tárgyalásokhoz jóhiszeműség kell - mondta az állami televízióban közvetített reagálásában Haszan Róháni elnök.

Az Egyesült Államok újra érvénybe léptette az Irán elleni büntető intézkedéseket, valamint kilépett az Irán nukleáris programjának befagyasztásáról 2015-ben több más hatalommal közösen elfogadott megállapodásból, és most tárgyalni akar - fejtette ki.

"Őrültség" a tárgyalásokat és a szankciókat összekötni egymással - mondta, és feltette a kérdést, hogy miként állíthatják így az amerikaiak, hogy méltóak a bizalomra.

Szankciók idején nem lehet tárgyalni - jelentette ki Róháni, és emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok "nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit, és kilépett a nemzetközi megállapodásokból".

Ha összefogva dolgozunk, az Egyesült Államok nagyon hamar megbánja a tettét, és hónapok alatt kudarcra ítéljük a szankciókat - jelentette ki magabiztosan az iráni elnök.

A Washingtonban hétfőn kiadott elnöki nyilatkozatban Donald Trump leszögezte: Washington "politikája az iráni diktatúra - a terrorizmust támogató, a Közel-Keleten és másutt folytatott - agressziójának világos értékelésén alapszik".

A közleményben Trump megismételte korábbi álláspontját, miszerint a 2015-ben kötött nemzetközi egyezmény, amely Irán nukleáris programjának befagyasztásáért cserében feloldotta a szankciókat, "szörnyűséges, egyoldalú megállapodás" volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×