eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels

Kevés a munkaerő, mégse rohadnak a dinnyék a földeken

Elfogadhatónak tartja az eddigi tapasztalatok alapján a dinnyeszezont a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. Göcző Mátyás az InfoRádióban arról beszélt: eddig nem volt igazi hőség, ami megdobja a fogyasztást. Az áruházak viszont idén nem kezdtek ésszerűtlen akciókba, ami kedvezett a termelőknek. A társelnök kiemelte: egyelőre nem okozott kifejezetten nagy gondot a munkaerőhiány.

A görögdinnye helyzetét segítette, hogy az idén egyéb gyümölcsök - például sárgabarack - nem voltak olyan nagy mennyiségben a piacon, ennek a hatásai megmutatkoznak abban, hogy a termelők elégedettek a belföldi értékesítéssel és a belföldi árakkal - fogalmazott Gözcő Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.

Hozzátette azt is, hogy a dinnyefogyasztásra erőteljesen hatással van az időjárás, mivel a nagy melegben, akárcsak a sör és a fagyi, a dinnye is kelendőbb.

Az idei dinnyeszezon minősége

A belföldi eladás és időjárás szempontjából is elfogadhatónak mondható az idei év,

az üzletláncok nem kezdtek észszerűtlen időkben akciókba, ami kedvezett a dinnyetermesztőknek

- vélekedett Göcző Mátyás.

"A földeken nem volt egy extra csúcs termés, csak egy jó közepesnek mondható termésátlag. Volt olyan időjárási periódus is, amikor betegségek miatt ki kellett dobni a görögdinnyék egy részét, ezek mind veszteségek, kiesések. Ez akár az 5-10 százalékot is elérte" - magyarázta a társelnök.

Munkaerőhiány és a fizetések

A munkaerő hiánya országos probléma, ami begyűrűzik a görögdinnye világába is, de azért nem olyan vészes a helyzet, nem rohad a földön a termés, mint ahogy azt néhányan belengették - jegyezte meg Göcző Mátyás.

Mint mondta, a gazdák mindent megtettek azért, hogy akár késéssel, de be tudják takarítani a termésüket.

Azért mert nem volt munkaerő, a görögdinnye nem rohadt a földeken.

"Az órabérek 800-1000 forint között mozognak. A kevés munkaerő évről évre még nagyobb munkaerőhiányt generál. A nyugati országrészekés Szlovákia is elvonzza ezt a munkaerőt, amellyel mi is próbáljuk megoldani a gondjainkat. Gondolok itt a romániai munkaerőre. Egyre inkább jellemző az, hogy túlmennek rajtunk, és ha ezek a vidékek többet tudnak fizetni, mint mi, akkor

nekünk is meg kell majd emelni az órabéreket, ez pedig már nagyon súlyos költségeket fog róni a gazdákra"

- vélekedett az egyesület társelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×