eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pxhere

Nagy bajban a dinnyepiac, nincs aki leszedje a termést

Bár nagyon jó a dinnyetermés, szinte minden gazda küzd azzal, hogy nincs munkás a termés betakarítására - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A betakarítási munkákra nagyon nehéz kézi munkaerőt találni, jelenleg 50-60 ezer személy hiányzik az országban - hívta fel a figyelmet Lédó Ferenc.

Az elkövetkezendő időben 4-500 mázsa dinnyét kell mozgatni, ami nem könnyű munka, hiszen egy dinnye 5-12 kiló is lehet. Vadászni kell a munkaerőre, ezért is csúszik a dinnye leszedése - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hozzáfűzte azt is, hogy

a nagyobb termelők kisebb előnyben vannak, mivel ők szedőkocsikkal, szállítószalagokkal próbálják segíteni a leszedés folyamatát.

A kisebb termelőknél azonban a betakarítás nagy gondot jelent.

Összetett probléma a dinnyepiacon

Három probléma mutatkozik - mondta Lédó Ferenc.

  1. A termelők a pár nappal később leszedett dinnyét alacsonyabb áron tudják csak eladni.
  2. A túlérett dinnye már nem annyira finom, ami minőségi problémát okoz.
  3. A leszedett dinnye indájából egy újabb szedés is lehetne augusztus végén, de ha a virágok kárba vesznek, az terméskiesést okoz.

Tehát egy olyan összetett problémával állunk szemben, ami nem oldódik meg egyik napról a másikra - összegzett az elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×