eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Dinnye roadshow-t indít az agrárkamara

A termelőknek szóló oktatási kampányba kezd ősszel a Nemzeti Agárgazdasági Kamara. A cél az, hogy hosszabb távon júniustól szeptember közepéig elérhető legyen a magyar dinnye itthon, az import növekedése mellett.

A nagyon erős felmelegedés miatt átértékelődik Magyarországon a dinnyetermelés. Nagyjából 5000 hektáron 190-200 ezer tonna dinnye terem évente, aminek 40 százalékát exportálják, a többi itthon marad - mondta a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti osztályának vezetője.

Magyarországon öt nagyobb tájkörzetben termelnek dinnyét, ezekben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs. Legkorábban Békésben és Baranyában indul a dinnyeszüret, utána következik Tolna és Fejér, majd Heves megye és a Jászság, utolsóként pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - tette hozzá Mártonffy Béla.

Az osztályvezető szerint Békés megyében némileg zsugorodott a termőterület, de ez nem okoz csökkenést az össztermés mennyiségében, hiszen emellett párhuzamosan Szabolcsban növekedett a dinnyetermesztés aránya.

"A dinnye - hasonlóan minden gyümölcshöz - idén két héttel korábban jött, és nagyon jól megfigyelhető, hogy az időjárás és a piac hatására változik a termőtáji arány.

A hosszabb ideig tartó melegedést igényli a dinnye és a jövőben is növekedni fog ezen a területen a dinnyetermelés" - vélekedett Mártonffy Béla.

Új termesztési és fogyasztási korszak

Összességében a kertészeti osztály vezetője szerint egy új korszak előtt állnak a dinnyetermesztők. Itthon inkább a kisebb testű dinnyéket kedvelik a fogyasztók, a nagyokat pedig inkább külföldön, tehát ezek az arányok változnak.

"Ennek megismerésére a Kamara ősszel egy roadshow-t indít az öt körzetben, hogy az új fajtákat és technológiákat megismertesse a gazdákkal. Ez nem kampány, ez egy oktatási roadshow, egy edukációs program, ahol nem a fogyasztókat keressük meg, hanem

a gazdákat ismertetjük meg az új technológiákkal, azokkal az új fajtákkal és módszerekkel, amikkel még sikeresebbek lehetnek a következő időszakban, és így tudnak csatlakozni a nemzetközi színvonalhoz"

- hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla.

Új technológiák

A szakember hozzátette, hogy a dinnye termesztését szakaszolni kell a felmelegedés miatt. Ma már a legtöbben palántázzák a dinnyét, de terjedhet a fóliaházban termelés is, amely azt jelenti, hogy különböző időszakban kirakva a palántákat, egymás után szedhetik le a dinnyefajtákat.

"Az törekvésünk, hogy június végétől szeptember közepéig, végéig legyen dinnye, és az exportot is növelni tudjuk, nyitott a piac ahhoz, hogy növekedjünk" - summázott Mártonffy Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×