eur:
394.53
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Keys and lock the door on the background of solar garden
Nyitókép: WDnet Agency

Július végén kezdődik az albérlethajsza

Július 25-én hirdetik ki a felvételi ponthatárokat, amely után az Otthon Centrum szerint megindul az egyetemisták és főiskolások rohama az albérletekért. A fővárosban egy egyszobás lakás havi bérleti díja átlagosan 96 ezer forint körül indul, míg a vidéki nagyvárosokban 73 ezer forint körül mozog.

Budapesten az elmúlt tíz évben több kerületben megduplázódtak az árak - derül ki az Otthon Centrum friss albérleti körképéből.

A kereslet leginkább az egyetemi és főiskolai kampuszok környékére irányul.

Budapesten a BME, a Corvinus, az ELTE, a SOTE létesítményeinek elhelyezkedése miatt a belvároshoz közeli, jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészek a kedveltek, különösen a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerület. Az egyetemi városokban is a kampuszokhoz közeli, jó közlekedéssel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek és az árak is magasabbak.

A magas árak és a költségek megosztása miatt a diákok többsége közösen bérel lakást:

a közös bérlésre alkalmas 2-3 szobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban havi 144 ezer és 253 ezer forint között mozog,

míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 112 ezer forint havonta. Aki csak szobát szeretne bérelni, a vidéki nagyvárosokban átlagosan havonta 40 ezer, Budapesten 52 ezer forintot kell fizetnie.

Az elmúlt években jelentősen nőttek az albérletárak: míg 2009-ben a VI. kerületben átlagosan 1798 forintot kértek el négyzetméterenként a bérlőktől az Otthon Centrum adatai szerint, addig 2018. első félévében ez 3139 forint volt. Azaz 2009-ben egy 40 négyzetméteres ingatlan bérlése ebben a kerületben 71 920 forintba került átlagosan, addig idén már 125 560 forintot kellett fizetnie annak, aki Terézvárosban szeretne egy garzont bérelni.

Az árak minden kerületben jelentősen emelkedtek.

Az Otthon Centrum szakértői szerint érdemes lehet lakást vásárolni bérlés helyett, mivel a bérleti díjak sokszor drágábbak, mint egy lakásra felvett hitel törlesztőrészletei. Egy átlagos, kétszobás, 55-60 négyzetméteres lakás havi hiteltörlesztése akár olcsóbb is lehet, mintha ugyanezt a lakást bérelnénk - mutat rá az elemzés.

Vidéki albérletek

Pécsett a leginkább keresett 45-55 nm közötti lakások bérleti díja havi 70 és 170 ezer között mozog, amihez persze még hozzájön a rezsi is. A legolcsóbb a keleti városrész, aztán a Kertváros, majd Uránváros, és legmagasabbak az árak a Belvárosban és az Egyetemvárosban.

Győrött az egyetemhez közeli városrész, a Belváros és Révfalu kedvelt az egyetemisták körében. Ezen a területen egy nem felújított lakást havi 80-100 ezer forintért lehet kivenni, míg ugyanazt felújítva 100-120 ezer forintért.

Szeged az egyik legnagyobb tradícióval bíró egyetemi város. Itt az SZTE TIK és körzete (az Ady tér és vonzáskörzete) lakórész kiemelt városrésznek számít az egyetemista albérlők szempontjából. Egy 30 négyzetméteres garzon már havi 70 ezer forintért kibérelhető.

Miskolcon az Avas környéke számít az egyetemisták által kiemelten kedvelt városrésznek. Egy 28 négyzetméteres garzon, vagy egy 37 négyzetméteres lakás bérleti díja havi 40 ezer forintnál kezdődik és 70 ezer forintig megy fel.

Debrecenben az egyetemisták körében a legnépszerűbb városrész Újkert, Vénkert és a Kassai út környéke. Egyszobás garzonlakást – felszereltségtől függően – havi 30-40 ezer forintért lehet találni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×