eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Kockázatok a lakásárak körül

Könnyű megnézni, mennyire kell tartani bűncselekményektől ott, ahol lakást szeretnénk vásárolni. A lakásárakat azonban nem a bűnügyi statisztikák alakítják.

A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazása. segítségével térképeken, grafikonokon lehet megnézni, hol volt a legtöbb betörés, merre jellemző a súlyos testi sértés, vagy éppen melyik körzetben verték át a legtöbb nyugdíjast trükkös csalók.

Az OTP Ingatlanpont a 2017-es esztendő bűnözési statisztikáit ábrázoló térképre vetített egy másik térképet, amely az átlagos lakásárakat mutatja ugyanabban az évben. Az összkép alapján furcsa összefüggéseket találni.

Az összes elkövetett bűncselekmény számát tekintve például messze a főváros XIII. kerülete vezet

(5826 esettel). Ugyanakkor ebben a kerületben a NAV forgalmi adatait feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint 475 ezer forint volt a lakások átlagos négyzetméterára.

A kerület a drágább városrészek közé tartozik, noha messze nem a legdrágább.

A bűnügyi statisztika kétes értékű második helyezését Miskolc könyvelheti el magának 2817 esettel – a borsodi megyeszékhelyen azonban a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára mindössze 135 ezer forint volt tavaly.

Nem mindegy, hogy milyen súlyú bűncselekmények jellemeznek egy adott területet – és a statisztikák sem mindent tükröznek pontosan.

Súlyos testi sértésben Erzsébetváros vezet országosan,

ahol 29 ilyen cselekmény történt tavaly – a lakásárak viszont éppen itt növekedtek a legdinamikusabban, és érték el a 480 ezer forintos átlagos négyzetméterárat. Meglepő módon Debrecen is „konfliktusos” város (26 esettel), ezt a problémát azonban a – megyeszékhelyek között a második legmagasabb – 269 ezer forintos átlagos négyzetméterár nem tükrözi.

Azokon a környékeken, ahol inkább lehet betörésre vagy autólopásra számítani, ott lakásvásárlásnál külön szempont és ezzel együtt értéknövelő tényező lehet, ha vannak beépített biztonsági berendezések, betörésbiztos nyílászárók vagy lakáshoz tartozó garázs.

A 2017-es statisztika alapján a lakásbetörések száma

  • Budapesten a II. kerültben volt a legmagasabb (115),
  • amit Újbuda követett (92),
  • a nyomában Zuglóval (72),
  • Kecskemétnek a 63 betörés a negyedik helyre volt elegendő.

A főváros II. kerületében az átlagos négyzetméterárak 571 ezer forintra rúgtak 2017-ben, amivel ez a kerület a lista 3. helyén szerepelt. Újbuda szintén nem nevezhető olcsónak a maga 487 ezres átlagos négyzetméterével, és Zuglóban is majd’ 400 ezer forintos négyzetméterárakat rögzítettek. Kecskemét pedig – Győr és Debrecen - után a harmadik legdrágább nagyváros 262 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

A betörők tehát a jómódú, lehetőleg családi házas környékeket preferálják.

„A bűnügyi statisztikák és a lakásárak alakulása között nincs szoros összefüggés” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője -, aki szerint azért persze a lakásvásárlás előtt nem árt a bűnügyi kockázatokat is felmérni. „Ha egy kockázat ismert, akkor kezelni is lehet. Megfelelő biztosítással, biztonsági rendszerekkel, körültekintéssel a jövőbeni kár mérsékelhető” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×