eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Idén is kétszámjegyű drágulás várható a lakáspiacon

Idén átlagosan 11 százalékos drágulást vár a lakásárak esetében a Magyar Nemzeti Bank - közölte a jegybank főosztályvezetője a lakáspiaci jelentés májusi kiadását ismertetve. Hozzátette: a nagyvárosok után most már a vidéki községekben volt megfigyelhető az ingatlanok átlagosnál magasabb drágulása, közben három hónappal nőtt a lakások értékesítési ideje is.

A lakáspiaci kereslet élénkülése folytatódik idén, az árak várhatóan 11 százalékkal emelkedhetnek reálértéken, ami szerény lassulás a 2017-es 13,8 százalékos áremelkedéshez képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lakáspiaci jelentésének májusi kiadványából, amelyet elemzői háttérbeszélgetésén mutattak be pénteken.

Nagy Tamást az MNB főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy tavaly az árak gyorsabban növekedtek országosan, mint a fővárosban.

2017-ben országos szinten 13,8%-os áremelkedést tapasztaltak az élénk kereslet mellett.

Kiugró volt viszont a növekedés a vidéki községekben, hiszen közel 18%-os volt az áremelkedés mértéke, ez egy forduló tendenciát mutat - mutatott rá az osztályvezető.

"Abszolút kiemelkedő volt a vidéki községek áremelkedése. Az országos 13,8 %-hoz képest Budapest 13%-al, a vidéki városok pedig 12%-al bővültek" - hangsúlyozta.

Nagy Tamás kifejtette, 2018 első negyedévéről is készítettek egy valós idejű árindexet, amely Budapest esetében némi lassulást mutat: 12,1 %-ra lassult az éves áremelkedés, az országos pedig 12, 8%-on áll.

"Ami 2018 egész évet illeti, a makrogazdasági fundamentumok mentén futtatott kalkulációink szerint 11%-os reáláremelkedés várható.

- mondta.

Az MNB főosztályvezetője azt is kiemelte: a túlfűtöttség jelei a lakáspiacon egyelőre még nem tapasztalhatók. Országos átlagban a lakások ára nagyjából 15 százalékkal elmarad a makrogazdasági fundamentumok - jövedelmek, munkanélküliség, kamatkörnyezet - által indokolt szinttől, Budapesten azonban az árak már az egyensúlyinak tekinthető szinten tartanak - hangsúlyozta.

"Budapesten lassul az áremelkedés, és a kínálat fokozatos alkalmazkodásával az árak gazdasági fundamentumokkal indokolt szinten maradhatnak, másrészt lassulhatnak"

- vélte Nagy Tamás, hozzátéve, hogy három hónappal nőtt a lakások értékesítési ideje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×