INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

túlsúly

gyerek

fittség

betegség

Többet mozognak, de még mindig sok az elhízás

Többet mozognak, de még mindig sok az elhízás

A mindennapos iskolai testnevelés jótékony hatása már kimutatható az iskolás korú gyermekek egészségi állapotában - derül ki a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) NETFIT felméréséből, amelyet immár harmadik alkalommal készítettek el. A kutatás eredményeiről Csányi Tamás, az MDSZ szakmai főtanácsadója azt is elmondta, hogy a 12. évfolyamos fiúk felének, és a lányok kétharmadának állóképességi szintje nem éri el a felső, egészségzóna szintet.

A NETFIT fittségmérési teszt kilenc mérés alapján négy profilban jellemzi a fiatalok állapotát: mutatja az állóképességet, a vázizomzat fittségét, a hajlékonyságot, illetve a testösszetételt, testtápláltságot. Az eredmények alapján a diákok három zónába kerülhetnek, a zöld az egészségzóna, a sárga a fejlesztésre szorulók, a piros pedig a fokozott fejlesztést igénylők csoportját jelenti.

A felmérés az iskolai testnevelésórák része, több mint 600 ezer diák vett benne részt - mondta Csányi Tamás, az MDSZ szakmai főtanácsadója.

Az elemzés szerint több mutatóban is javult a magyar iskolások állóképessége, ám továbbra is gondot jelent az elhízás a fiatalok körében.

"Kis mértékben nőtt azon gyerekek száma, akik túlsúllyal, vagy elhízással bajlódnak, ellenben közöttük

többen teljesítettek az úgynevezett egészségzónában az állóképességi tesztben, ami azt jelenti, hogy egészséges szívről és vérkeringési rendszerről beszélhetünk náluk, ami nagyon jó mutató"

- hangsúlyozta Csányi Tamás. Hozzátette azt is, hogy a gazdaságilag fejlettebb régiókban (közép-magyar, illetve a közép-dunántúli régió) a legfittebbek a gyerekek, és sajnos Észak-Magyarországon a legkevésbé fittek.

A mérés alapján a 12. évfolyamos fiúk felének, és a lányok kétharmadának állóképességi szintje nem éri el ezt a bizonyos egészségzóna szintet.

A fittségi állapotot természetesen részben meghatározzák a genetikai adottságok, amelyek miatt valakinek sokkal jobb fizikai képességei vannak a másiknál. Ugyanakkor van egy fontos minimum:

"az egészségzóna azt jelenti, hogy van egy olyan minimum érték, amit meghaladva sokkal védettebb lesz az egyén a krónikus anyagcsere-megbetegedésekkel szemben,

és ezt a bizonyos zónahatárt potenciálisan minden gyerek elérheti az állóképességi tesztben" - emelte ki a főtanácsadó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piros zónában teljesítőknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy a későbbiekben magas vérnyomásuk, kettes típusú cukorbetegségük és egyéb ilyen típusú megbetegedéseik legyenek.

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak, hétfő este fél nyolckor.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Túlsúlyos gyerekek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018