INFORÁDIÓ 
2019. január 21. hétfő
Ágnes

závecz research

závecz tibor

közvélemény-kutatás

Budapest, 2018. május 8. A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezért voksoltak a Fideszre a szavazóik

Nem a migránskampány miatt szerzett a Fidesz kétharmados többséget az áprilisi választáson – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője.

A nem Fideszre szavazók körében népszerű feltételezés, hogy a kormánypártok migránsellenes kampánya fontos tényezője volt a kétharmados győzelemnek – mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője. Az intézet által megkérdezett Fidesz-szavazók válaszaiből négy fő ok rajzolódik ki: az érdekek, a menekültkampány, az értékek és Orbán Viktor személye számított.

A Fidesz szavazói legnagyobb arányban azt mondták, hogy az Orbán-kormányok alatt „nekik sokkal jobb volt, többet kaptak egzisztenciálisan”.

A migránskampány a falvakban valóban meghatározó volt, de Budapesten csupán a negyedik volt a sorban

– árulta el Závecz Tibor.

Körülbelül 800 ezren vannak azok, akik bár kormányváltást akarnak, mégsem mentek el szavazni, ez a választókorú népesség 10 százaléka. „Az érveik között ott volt elsődlegesen az, hogy nem fogott össze az ellenzék” – mondta az elemző. „Majdnem ugyanilyen fontosságot tulajdonítottak annak, hogy van bizalomhiány bennük a pártokkal szemben, ellenzéki és kormánypárttal egyaránt” – tette hozzá. Sokak pedig úgy gondolták, úgyis a Fidesz fog nyerni, így nem fontos a választás. Ráadásul jelentős részük nem tartotta kormányképesnek az ellenzéket, és nem érzékelte a baloldali megújulást.

Nyitókép: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Miért voksoltak a Fideszre a szavazóik?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018