eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Közép-európai Egyetem - angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU - épülete Budapesten az V. kerületi Nádor utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Balaton József

Megy vagy marad: mi lesz a CEU sorsa?

Budapesten akar maradni a CEU. A Közép-Európai Egyetem teljesítette az új felsőoktatási törvény által előírt összes kötelezettséget, most már csak a kormánynak kell aláírnia egy szerződést New York állammal - mondta az InfoRádióban az intézmény rektorhelyettese.

„Mi mindenképpen Budapesten szeretnénk maradni, és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ez sikerüljön is” - mondta az InfoRádiónak Fodor Éva, az intézmény rektorhelyettese.

Mint kiemelte: a CEU már teljesíti az új felsőoktatási törvény által előírt összes kötelezettséget, és erről a magyar kormány meg is győzödött. A legutolsó pont az volt, hogy az egyetem folytasson oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban, és a CEU a Bard College-dzsal indított közös programot. Ápilisban egy küldöttség Palkovics László államtitkár vezetésével ellenőrizte ezt, s úgy tűnt, hogy elégedettek voltak azzal, amit láttak – fejtette ki Fodor Éva.

A rektorhelyettes szerint már csak egy dolog van hátra, hogy a kormány aláírjon egy szerződést New York állammal. Ilyen megállapodást Maryland állammal már kötött a kabinet, de a CEU esetében még nem történt meg, és

egyelőre semmilyen információt nem kaptak a kormánytól a szerződés aláírásának várható időpontjáról

– hangsúlyozta.

Amennyiben a kormány nem írja alá ezt a megállapodást, akkor az egyetem a legvégső esetben elköltözik Budapestről. Bécsben már nyitottak egy szatelit kampuszt - emlékeztetett Fodor Éva.

„Számos tervünk van, de nem szeretünk arról gondolkodni, hogy hova költözzünk.

Bízunk abban, hogy a kormány mielőbb aláírja a szerződést, semmilyen akadálya nincs ennek” - tette hozzá.

A rektorhelyettes közölte: az egyetem kiterjedt együttműködést folytat a magyar felsőoktatással és tudományos élettel, a kapcsolatok miatt fontos, hogy Budapesten maradhasson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×