eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: MNB

Emlékérme a Szózat évfordulójára

A Szózat megzenésítése és az ősbemutatója 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank emlékérméket bocsát ki. Az MNB jelezte, hogy ezzel az író Vörösmarty Mihály és a zeneszerző Egressy Béni előtt tiszteleg az intézmény.

A Magyar Nemzeti Bank 20 ezer forint címletű, különlegesen nagy méretű ezüst és 2000 forint értékű színesfém emlékérmét bocsát ki csütörtökön a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából, az ősbemutató évfordulóján.

A Jegybank közölte, a Szózat örökérvényű soraira, a második számú magyar nemzeti ének ma is aktuális üzenetére akarja felhívni a figyelmet.

A Kereszthury Gábor iparművész által tervezett emlékérmék előoldalán nemzeti lobogóval a háttérben a Szózatot író Vörösmarty Mihály félalakos ábrázolása látható, amelyet Barabás Miklós festménye ihletett. Bal oldalon Magyarország címere jelenik meg, jobb oldalon a Szózat eredeti kéziratából vett idézetet, a költemény leghangsúlyosabb versszakát ("A' nagy világon e' kívűl / Nincsen számodra hely: / Áldjon vagy verjen sors' keze, / Itt élned, halnod kell.") a költő kézjegye zárja.

Az emlékérmék hátlapján a Szózat zeneszerzője, Egressy Béni félalakos ábrázolása jelenik meg, amelyet szintén Barabás Miklós festménye inspirált.

Az emlékérmékből öt-ötezer darab készíthető.

Az ezüst emlékérmét három hónapig, a színesfém emlékérmét időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértékén lehet megvásárolni

május 10-től a Magyar Pénzverő Zrt. Érmeboltjában, illetve az interneten.

A hazaszeretetre és hűségre felhívó költeményt Vörösmarty Mihály 1836-ban írta, Egressy Béni 1843-ban zenésítette meg. Az ősbemutatót 1843. május 10-én tartották a Pesti Nemzeti Színházban.

A Himnusz melletti második nemzeti költemény az Aurora című irodalmi évkönyv 1837-es kötetében jelent meg. A Szózat rendkívüli hatást gyakorolt a reformkor lázában égő közönségre, és hamarosan országszerte ismertté vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×