eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Alternatív célországokat keresnek a magyar sertésnek

A sertéspestis okozta károk enyhítése miatt ágazati összefogást kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztály Sertéságazati Alosztálya. A szervezet élelmiszeriparért felelős alelnöke az InfoRádiónak elmondta: az ügy érdekében alternatív értékesítési lehetőségeket keresnek.

Éder Tamás szerint az az alapja annak, hogy a lehető legkisebb gazdasági kárral tudja túlélni az ágazat a kritikus helyzetet, hogy a tenyésztőket, a feldolgozókat és a kereskedőket a lehető legpontosabban informálják az aktuális helyzetről. „Mindenki azon dolgozik most, hogy alternatív értékesítési lehetőséget keressen azon sertéshúsnak, amely elsősorban a távolkeleti országok piacaira nem tud most kikerülni” – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke. Ezek lehetnek környező uniós tagállamok és a régióban található nem EU-s országok.

Bár az egyeztetésre nagy esélyt lát a szakember, azt nem tudja, hogy milyen együttműködési lehetőségeket alakítanak majd ki. Hozzátette: ahol hosszútávú, szerződéses partnerség volt a felek között, ott kisebb a probléma, hiszen az egyeztetés már most intenzíven zajlik.

A kamara kedden egyeztetésre hívta a kiskereskedelmi láncokat, ahol arra kérték őket, hogy „empátiával és mértéktartással forduljanak most a beszállító partnereikhez”, és a felek igyekezzenek minimális gazdasági kárt okozni egymásnak irreális árkialakítással. Éder Tamás szerint a javaslatokra nyitottak voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×