eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Programajánló hétvégére - Savanyú Jóska barlangja huzatos

Szép idő lesz a hétvégén, érdemes betervezni egy kirándulást. Útvonalajánlatok túrázóknak.

Virágoznak a rododendronok a Jeli Arborétumban, a hétvégén tehát érdemes ellátogatni a Vas megyei Kám község határában lévő botanikuskertbe.

Nógrád megyében a börzsönyi Drégely várát lehet felkeresni. Ha ezt választják, akkor Nagyorosziból kell indulniuk, és a Kővágón keresztül érhetik el a céljukat, majd Királyháza, a Vérbükk és a Dobó bérc érintésével juthatnak el Diósjenőre. Nehéz túrára számítsanak, sok emelkedővel. Diósjenőre egyébként Bernecebarátiból is vezet egy szép útvonal.

A Bakonyban a Gaja patak Bakonynána és Jásd közötti áttörésének felfedezését javasoljuk. Arrafelé van az utolsó híres betyár, Savanyú Jóska 12 méter magas, 2 méter széles barlangja. Savanyú Jóska életének a halála a különlegessége: ez a kegyetlen ember megérte a 20. századot, kiengedték a börtönből, jóval túl a hatvanon szabóműhelyet nyitott, de annyira kínozta a reumája, hogy öngyilkos lett. Hiába, a bakonyi betyárbarlangok hidegek és huzatosak, ezt a hétvégén önök is megtapasztalhatják.

A Badacsonyban a Rodostói turistaháznál kezdhetik a napot. Keressék fel a Bujdosók lépcsőjét, majd kapaszkodjanak fel a Tördemici és a Kisfaludy kilátóra.

A Bükkben a Nagy-mező lankái szerezhetnek önöknek néhány pihentető órát. Az Olasz-kapu, a Szalajka-völgy és a 17 méteres Fátyol-vízesés is kihagyhatatlan arrafelé.

A Vértesben a Csákberény – Ugró-völgy – Oroszlányi bányatavak – Éles-kő – Kőlyuk-völgy – Csókakői vár – Kopasz-hegy útvonalat ajánljuk.

Az időjárás szép lesz, de azért esőkabátot vigyenek magukkal.

"A hétvégén a korábbi napokhoz hasonlóan meleg, záporokkal tarkított időre számíthatunk, majd a jövő hét elején már pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, csökken a csapadék esélye, de továbbra is sok lesz a napsütés"

- mondta Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Budai 50-et, a Tisza-tavi Intersportot, a Nezdei Kézfogót, a Hegyi Szent Bernátot, az Őrség 50-et, a Felvidéki Maratont, valamint a Kovács Béla-, a Horváth József-, a Deák Zoltán- és a Horthy Emléktúrát. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×