eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József

Május végén jelennek meg az ingyenes InterRail-jegyek pályázatai

Csaknem 300 magyar fiatal kaphat ingyenes, egy hónapra szóló InterRail-jegyet. A költségvetés várhatóan lehetővé teszi azt is, hogy még az idén egy téli utazási kedvezményt is biztosít az Európai Unió.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta először azt a javaslatot, amelynek értelmében minden, 18. életévét betöltött európai fiatalnak díjmentes, egy hónapra szóló Interrail-jegyet biztosítanának az EU-ban. Az ötletgazda két német aktivista Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer volt, a programnak pedig magyar vonatkozása is akad: először ugyanis Ujhelyi István, a magyar szocialista párt EP-képviselője karolta fel az elképzelést.

A döntés megszületett, amelynek értelmében az idén nyáron 20-30 ezer európai fiatal több mint 12 millió euróból fedezheti fel Európát – jelentette be Ujhelyi István. Magyarországról 287-en vehetnek részt a programban. "Azt várom, hogy a közel 300 fiatal egy életre szóló emléket őrizhetnek a lelkükben a mi Európánkról". Ez a mostani közel 300-as kedvezményezetti kör a következő évbekben sok ezerre nőhet - tette hozzá.

A pályázatok május végén jelennek meg – ezt már Navrasics Tibor, az Európai Bizottság ifjúságért is felelős biztosa mondta, aki nagyon jónak nevezte a kezdeményezést.

"A pályázatokat független szakértői testület értékeli június végén, és júliusban akár már utazhatnak is a fiatalok. Az utazások egy naptól harminc napig terjedhetnek. Ás általában meg kell jelölni az utazások célját is. Mivel idén a kulturális örökség európai évét ünnepeljük, ezért előnyt élveznek azok az úti célok, amelyek ezen év valamilyen kitüntetett helyszíneire vezetnek." Mivel sok kulturális örökségi emlék és helyszín van Európában, ezért nem lesz nehéz úti célt választaniuk a fiataloknak - mondta.

Pályázti tudnivalók

  • Egyéni és csoportos utazásokra is lehetőség lesz.
  • A pályázatokat június 12. és július 26. között lehet majd leadni.
  • Feltétel, hogy a jelentkező 2018-ban 18 éves legyen.
  • Pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre lehet.
  • Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, uniós tagállamból kell indulni, és az unión belül kell maradni.
  • A költségvetés várhatóan lehetővé teszi azt is, hogy még az idén egy téli utazási kedvezményt is biztosít az Európai Unió.
  • A fiatalok a következő 7 évben mintegy 700 millió euróból járhatják be Európát.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×