eur:
393.29
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Diákok az angol nyelv szóbeli érettségi vizsga előtt az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án. A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Pénteken indul az érettségi időszak

Pénteken megkezdődik az érettségi időszak, idén tavasszal több mint 110 ezren vizsgáznak. Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője beszélt a részletekről.

Pongrácz László, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy az első írásbeli vizsganap az idei május-júniusi érettségi időszakban május negyedike, péntek lesz, amikor

a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival megkezdődik az érettségi vizsgaidőszak.

Az érettségi vizsgaidőszak május hetedikén folytatódik a magyarral, majd az azt követő napokban a matematika, történelem, az angol, és a német vizsgatárgyakra kerül sor, utána jönnek a szabadon választott tárgyak.

Pongrácz László elmondta, hogy a magyar vizsgarendszerben hagyományosan nagy a vizsgatárgyak kínálata: a jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban

173 tárgyból tesznek középszintű, 94-ből emelt szintű érettségit.

Az Oktatási Hivatal főosztályvezetője azt is hozzátette, hogy idén 40. 900 emelt szintű vizsgát rendeznek majd, ami nagyjából megfelel a korábbi éveknek.

Az írásbeli vizsgák május 28-án fejeződnek be, június 7-14-ig lesznek az emelt szintű szóbeli vizsgák, majd június 18-29 között a középszintű szóbeli vizsgák.

Pongrácz László elmondta, hogy az érettségizők közül mintegy 73.400 végzős középiskolás ebben a vizsgaidőszakban teheti le az úgynevezett rendes érettségit. Az összes érettségizők száma ennél lényegesen több, 110.000. Ez azért lehet, mert a magyar vizsgarendszerben van lehetőség előrehozott vizsgák letételére (ezek száma idén 25.000), és van lehetőség a már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők számára is újabb érettségi vizsgák letételére (ezek száma 12. 400)

"A már érettségi vizsgabizonyítvánnyal rendelkezők szándékuk szerint

tehetnek újabb és újabb ismétlő, vagy kiegészítő érettségi vizsgákat annak érdekében, hogy a továbbtanulási esélyüket egy jobb eredménnyel javítsák"

- mondta a főosztályvezető, hozzátéve, hogy az érettségi vizsgákat a gimnáziumok, a szakgimnáziumok, és a szakközépiskolák szerveznek, de azok számára, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, a kormányhivatalok is szerveznek érettségi vizsgákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×