eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Népszerű turistautak festett jelzései egy fa kérgén a Látó-hegyi Árpád-kilátó előtt, a tavaszi erdőben. A kék csík az Országos Kéktúra, a Magyarország északi tájain végighaladó turistaút jelzése. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Útvonalajánlatok túrázóknak - mozduljunk ki hétvégén!

Négynapos hétvége kezdődik szép tavaszi idővel, ami kiváló alkalom a kirándulásra.

A kéktúrázóknak ezúttal a dél-dunántúli útvonalat javaslom, azon belül a Mesztegnyő és Zalakomár közötti szakaszt. A szintemelkedés nem számottevő, de látnivaló akad bőven nagyszakácsi, Nemesvid és Somogysimonyi környékén. Választhatják a Cserhátat is, ahol Felsőpeténynél léphetnek rá az ösvényre és 22 kilométer leküzdésével, az Ősagárd és a Naszály érintésével juthatnak el Katalin-pusztára. Ősagárd, ez a háromszáz lelkes nógrádi falucska arról kapta a nevét, hogy a középkorban itt tenyésztették a királyi vadászatokon alkalmazott agarakat.

A Vértesben a Várgesztes – Kőhányáspuszta – Oroszlánkői barlang – Mindszentpuszta – Gánt útvonal teljesítését ajánlom.

Budapest környékén Nagykovácsiból felkapaszkodhatnak a Budai-hegységben 550 méter magasra nyújtózó Nagy-Szénás kopár csúcsára, majd a Kutya-hegyen keresztül leereszkedhetnek a településre.

A Mecsekben Pécsről Tettye felé kell elindulni, hogy aztán kikössenek a Minisna-tetőn. felmehetnek a kis és a nagy Tubsere is, majd három szép völgyön, a Meleg-Mányin, a Petnyákon és a nagy-mélyen keresztül, a Palántaki tető érintésével megérkeznek Sikondára.

A Balatontól nem túl messze, a Tapolcai-medencében magasodik a Csobánc nevű hegy, ahol a 13. században épült egy vár. Ma már csak a maradványai vannak meg, de szép körtúra vezet hozzájuk a Gyulakeszi melletti Papsapka-kövektől.

Az időjárás alkalmasnak tűnik a túrázásra, sőt kicsit talán túl meleg is lesz:

" A hétvégén és a jövő hét elején melegedés várható, országosan 25-30 fok közé melegszik fel a levegő, ezzel együtt napról napra nő az esélye a záporok, zivatarok kialakulásának. A legkedvezőbb idő szombaton valószínű" - mondta Alaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytűrák is lesznek a hosszú hétvégén, gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Petőfi túrát, a Mandulavirágot, a Kakukkhegyi hullámvasutat, a Nyergest, a Karancsmedvest, a Demetert, a Kálit, a Mecseket, a Halas hatalmast, a Sallát, a BB pirost, a Medvehagymás hajagot, az Ezüstkevélyt, és nem utolsó sorban a Gerecse 50-et.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×