eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tarlós István főpolgármester (j) és Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b) a Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdete előtt a Városháza dísztermében 2018. április 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Tarlós István: nem a város érdeke volt a taxidíj emelése

A Dózsa György úti metrómegállóba a felújítás után épülhet be az akadálymentesítést jelentő ferdelift, míg a 3-as metró déli szakaszán két megállót 2023-ig akadálymentesítenek a mozgáskorlátozottak kérésének megfelelően - mondta Tarlós István főpolgármester az M1-en.

Nem könnyű a taxisok és a társadalom, valamint a taxisok és a kormány, a főváros kapcsolata – mondta az M1 műsorában Tarlós István főpolgármester. Kifejtette: mindig igyekeznek konszenzust teremteni, de a taxisok között sincs összhang. A taxisok és fuvarszervezők között is van ellentét, a másik probléma pedig az, hogy nem lehet tudni, hogy akik a taxisokat képviselik, azok valóban legitim módon teszik-e ezt. A rendelet módosításáról egy konstruktív csoporttal tárgyaltak, de ahogy az előterjesztés nyilvánosságra került, megjelent egy másik társaság, amely szinte kikérte magának a módosítást – tette hozzá.

A városvezető szerint a taxisok több mint 80 százaléka elégedett a mostani módosításokkal, a díjemeléssel. Kiemelte: nem a város érdeke volt a díjemelés. Ha a lakosság drágának találja a taxizást nyártól, akkor kevesebben szállnak be az autókba, alternatívát pedig a tömegközlekedés jelenthet – vélekedett.

A jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő júliustól. Tarlós István hozzátette: a jövőbeni tapasztalatok alapján nem zárkóznak el a korrekció lehetőségétől sem.

A főpolgármester beszélt a Lánchíd felújításáról is. Úgy fogalmazott:

a híd felújítása halaszthatatlan.

A munkák 16,4 milliárd forintba kerülnek, várhatóan idén szeptemberben indul a kivitelezés, és 2021 júniusáig tart.

Tarlós István a 3-as metró akadálymentesítéséről azt mondta: a 20 állomásból 12-t az eredeti terveknek megfelelően liftek beszerelésével újítanak fel, hat állomásnál pedig ferde liftekkel akadálymentesítenek. A Pöttyös utcai és Ecseri úti állomáson lesz ideiglenes megoldás, úgynevezett korlátliftekkel, és az önkormányzat vállalta, hogy 2023-ig a mozgáskorlátozottak számára is megfelelő teljes körű megoldást valósítja meg – fejtette ki.

A Dózsa György úti metrómegálló felújítása már olyan stádiumban van, hogy oda utólag szerelik be a ferde felvonót – tette hozzá Tarlós István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×