INFORÁDIÓ 
2019. április 23. kedd
Béla

családbarát

kórház

három királyfi három királylány mozgalom

Nyíregyháza, 2015. május 12. Erős Viktória ápoló infúziós palackokat bont ki a Jósa András Kórház sebészeti intenzív osztályán,  Nyíregyházán 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja. MTI Fotó: Balázs Attila

Először díjaztak családbarát kórházi osztályokat

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Első alkalommal adta át a Családbarát Kórházi Osztály díjat a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom. A mozgalom vezetője, Skrabski Fruzsina beszélt az InfoRádiónak.

A Kopp Mária professzor által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, az Év Családbarát Vállalata-díj alapítója és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség célkitűzése a pályázattal, hogy a kórházi szférában már meglévő család- és emberbarát jó gyakorlatokat minél szélesebb körben megmutassa.

Célunk, hogy a családbarát szemlélet minél inkább elterjedjen, ezzel segítve a kórházi dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlyát,

nagyobb megbecsülését valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását - fogalmazza meg oldalán a Három Királyfi Három királylány Mozgalom.

Skrabski Fruzsina, a Mozgalom vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy a díj ötlete a Kórházszövetséggel közösen született meg, mivel méltányolni akarták a kórházi osztályok munkáját.

"Az egészségügyi dolgozók rendkívül túlterheltek, és szinte lehetetlenség összehangolni a munkát, és a magánéletet"

- mondta, kihangsúlyozva, hogy elég, hacsak az éjszakás nővérekre, vagy az olyan túlterhelt orvosokra gondolunk, akiknek nincs váltótársuk.

"Kitaláltuk, hogy a családbarát vállalat díjunk mintájára adunk egy családbarát kórházi osztály díjat is" - mondta Skrabski Fruzsina, hozzáfűzve, hogy nagyon bonyolult az egészségügyi szférában családbarátnak lenni, de nagy meglepetésre 30 pályamű érkezett, és 16 osztály kapott családbarát díjat.

"Komoly osztályok vannak, ahol rengeteget tesznek azért, hogy össze tudják egyeztetni a túlhajszolt kollégák a munkát, és a magánéletet"

- mondta. Skrabski Fruzsina azt is kiemelte, hogy külön értékelték a családbarát munkavállalót, és a családbarát beteget, mindkét félre vonatkozó kérdések voltak a pályázatban.

A munkavállalók gyermekeinek elhelyezése is nagyon hangsúlyos kérdés volt. Sok kórház mellett nyári táborok üzemelnek azoknak a gyerekeknek, akiket máshova nem tudnának vinni. De olyan is előfordul, amikor a nagymamák összefognak, és valamelyik nagymamánál gyűlnek össze a kórházi dolgozók gyerekei.

A mozgalom vezetője elmondta, hogy a betegek, és gyermekeik számára a segítségnyújtás online formában lehetséges: telemedicinával online kérhetnek gyors tájékoztatást. "Van egy hospice osztály is, ami nehéz helyzetben van, de ennek ellenére a dolgozók ott is hihetetlen emberséget mutatnak. A haldokló édesanyát és kisbabáját megpróbálják együtt tartani, amennyire csak lehet.

Nagyon sok formája van annak, hogy hogy lehet emberségesen, család barátan működtetni egy osztályt"

- summázta Skrabski Fruzsina.

Nyitókép: Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Családbarát kórházi osztály
 


A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018