INFORÁDIÓ 

2018. május 20. vasárnap
Bernát, Felícia

Először díjaztak családbarát kórházi osztályokat

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
Első alkalommal adta át a Családbarát Kórházi Osztály díjat a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom. A mozgalom vezetője, Skrabski Fruzsina beszélt az InfoRádiónak.

A Kopp Mária professzor által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, az Év Családbarát Vállalata-díj alapítója és a magyarországi kórházakat tömörítő Magyar Kórházszövetség célkitűzése a pályázattal, hogy a kórházi szférában már meglévő család- és emberbarát jó gyakorlatokat minél szélesebb körben megmutassa.

Célunk, hogy a családbarát szemlélet minél inkább elterjedjen, ezzel segítve a kórházi dolgozók jobb munka-magánélet egyensúlyát,

nagyobb megbecsülését valamint a betegek és hozzátartozóik minél emberibb kiszolgálását - fogalmazza meg oldalán a Három Királyfi Három királylány Mozgalom.

Skrabski Fruzsina, a Mozgalom vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy a díj ötlete a Kórházszövetséggel közösen született meg, mivel méltányolni akarták a kórházi osztályok munkáját.

"Az egészségügyi dolgozók rendkívül túlterheltek, és szinte lehetetlenség összehangolni a munkát, és a magánéletet"

- mondta, kihangsúlyozva, hogy elég, hacsak az éjszakás nővérekre, vagy az olyan túlterhelt orvosokra gondolunk, akiknek nincs váltótársuk.

"Kitaláltuk, hogy a családbarát vállalat díjunk mintájára adunk egy családbarát kórházi osztály díjat is" - mondta Skrabski Fruzsina, hozzáfűzve, hogy nagyon bonyolult az egészségügyi szférában családbarátnak lenni, de nagy meglepetésre 30 pályamű érkezett, és 16 osztály kapott családbarát díjat.

"Komoly osztályok vannak, ahol rengeteget tesznek azért, hogy össze tudják egyeztetni a túlhajszolt kollégák a munkát, és a magánéletet"

- mondta. Skrabski Fruzsina azt is kiemelte, hogy külön értékelték a családbarát munkavállalót, és a családbarát beteget, mindkét félre vonatkozó kérdések voltak a pályázatban.

A munkavállalók gyermekeinek elhelyezése is nagyon hangsúlyos kérdés volt. Sok kórház mellett nyári táborok üzemelnek azoknak a gyerekeknek, akiket máshova nem tudnának vinni. De olyan is előfordul, amikor a nagymamák összefognak, és valamelyik nagymamánál gyűlnek össze a kórházi dolgozók gyerekei.

A mozgalom vezetője elmondta, hogy a betegek, és gyermekeik számára a segítségnyújtás online formában lehetséges: telemedicinával online kérhetnek gyors tájékoztatást. "Van egy hospice osztály is, ami nehéz helyzetben van, de ennek ellenére a dolgozók ott is hihetetlen emberséget mutatnak. A haldokló édesanyát és kisbabáját megpróbálják együtt tartani, amennyire csak lehet.

Nagyon sok formája van annak, hogy hogy lehet emberségesen, család barátan működtetni egy osztályt"

- summázta Skrabski Fruzsina.

Kapcsolódó hang

Családbarát kórházi osztály
 


A címlapról ajánljuk


Biciklist ölt meg egy puma

Biciklist ölt meg egy puma

Pumatámadásban halt meg egy férfi, egy másik pedig megsérült az Egyesült Államokban, Washington...