eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

A köztársasági elnök hatalmának erősítését javasolja az egyik alkotmánybíró - Hetilapszemle

Pokol Béla alkotmánybíró a Figyelőben félelnöki rendszert javasol, a Heti Válasz arról ír, hogy minden ellenzéki párt válságba került, a HVG pedig arról értekezik, hogy a Fidesz a győzelem ellenére elveszítheti a csalódott fiatal generációt.

A Figyelő interjút közöl Pokol Béla jogtudóssal, aki 2011 óta alkotmánybíró. A politológus, egyetemi tanár szerint a jelenlegi helyzetben Magyarország azzal erősíthetné nemzetközi pozícióját, ha jelentősen megerősítené a köztársasági elnök hatalmát. Félelnöki rendszert javasol, és úgy véli, ha meglesz a következő országgyűlésben az ehhez szükséges kétharmados többség, akkor egy alapos végiggondolás után meg lehet valósítani a következő évben, és a 2022-es államfői ciklusra készülve ezt már 2021-től hatályba is lehetne léptetni.

Mi lesz a demonstrációkból?

A Heti Válasz arról ír, hogy a kudarc után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben pedig tettlegességbe torkollottak az indulatok. A szerző szerint az elmúlt szombaton kezdett demonstrációk legfeljebb gyászmunkának jók, kibontakozás aligha lesz belőlük.

A választási csalásról szóló összeesküvéselméletekről Tordai Csaba alkotmányjogász, a Bajnai-kormány jogi államtitkára azt mondta, hogy az eredményeket alapvetően módosító tömeges csalás a szavazatszámláló bizottságokban lehetetlen, hiszen abba ötvenezer embert kellene beavatni. Szerinte a választás lebonyolításával összefüggő kifogásokat törvényi határidőn belül rendezni lehet.

A Fidesz és a fiatalok

A HVG "talpra ejtett nemzedékről" ír, ez alapján a Fidesz a megnyert választás ellenére elveszíthet egy generációt, a csalódott fiatalok álltak ugyanis a szombati kormánytüntetés élére, és ezt aligha ellenpontozza Orbán Viktor miniszterelnök demográfiai súlypontú kormányzási ígérete - áll a cikkben.

A 21 éves Tarnai Kristóf, a Független Diákparlament vezetője és a tüntetés egyik szervezője szerint először egységesíteni kell az országot, betemetni az árkokat a vidékiek és a fővárosiak között, majd a következő négy évben azon kell dolgozni, hogy potens ellenzéket termeljen ki az ország. A helyi ügyeket pedig civil hálózatban kell felkarolni - írja a HVG.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×