eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Januártól 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó - a nap hírei

Megkezdődött a helyreállítás a vihar által megrongált polgárdi iskolában. A német alkotmánybíróság döntése szerint le kell töltenie büntetését az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek.

Januártól 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó. A munkaerőpiaci államtitkár az InfoRádióban arról beszélt, hogy a 2,5 százalékos csökkentés újabb 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál. Cseresnyés Péter kiemelte, hogy a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően januártól a minimálbér 8, a szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik.

Visszaélések miatt visszavonta a Vidékfejlesztési programban mikro-vállalkozásoknak meghirdetett pályázati felhívását az illetékes hatóság. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint pályázati kifizetések még nem voltak, mivel a visszaélésekre még az elbírálási folyamat elején derült fény. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján több pályázó tömegével igényelt regisztrációs számot, majd nyújtott be szinte azonos tartalmú kérelmeket.

Megerősített szolgálattal készül az Országos Mentőszolgálat az év utolsó éjszakájára – közölte a szervezet szóvivője. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten és a nagyobb városokban este 11 és hajnali 4 óra között a napi átlag többszörösére is emelkedhet a riasztások száma.

Eladta a Diófa Alapkezelő jegyzett tőkéjének 88 százalékát megtestesítő részvénycsomagját a Takarékbanknak az FHB Jelzálogbank. A bejelentés egy nappal követte a tájékoztatást arról, hogy az FHB-csoport, a takarékszövetkezeti integráció tagja értékesítette ingatlanos és befektetési cégét a Takarékbanknak, az integráció központi bankjának. Az FHB az új stratégiája alapján 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működik tovább.

Megkezdte a kárelhárítást és a helyreállítást a polgárdi iskolában a Székesfehérvári Tankerületi Központ. A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint a csütörtök délutáni vihar súlyosan megrongálta az iskolaépület és a szomszédos tornaterem tetőszerkezetét, és utóbbi épület teljesen beázott. Polgárdi polgármestere közölte: az iskola 400 tanulójából 160 diák elhelyezését kell megoldani csaknem egy hónapra.

A németek kétharmada nem tartja elegendőnek az uniós külső határ védelmét egy felmérés szerint. A Die Welt című lap megbízásából készített kutatás alapján a válaszadók csupán negyede ért egyet azzal, hogy Brüsszel megfelelően kezeli a bevándorlás ügyét. A menekültek tagállamok közötti elosztásának kérdésében a németek fele vallja, hogy valamennyi tagállamnak szolidaritást kell tanúsítania.

A német alkotmánybíróság döntése szerint le kell töltenie büntetését az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek. A 96 éves Oskar Gröning egészségi okokra hivatkozva fordult panasszal a testülethez. A férfit háromszázezer rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt 2015 nyarán ítélték négy év szabadságvesztésre, és büntetését hamarosan meg kell kezdenie.

A spanyol miniszterelnök azt javasolja, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament. Mariano Rajoy ugyanakkor képtelenségnek minősítette azt a felvetést, hogy újra Carles Puigdemont legyen ismét a katalán elnök. A spanyol kormányfő arra figyelmeztette a leendő katalán kabinetet, hogy ne tegye ismét próbára a törvény hatalmát.

Németország nagyvárosaiban ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a hatóságok szilveszterkor. A terrorveszély miatt kordonokkal veszik körül a rendezvények területét. Az intézkedések kiterjednek a nők védelmére is, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2015 szilveszterén tömegesen elkövetett zaklatások.

Franciaországban a biztonsági erők csaknem 140 ezer tagját mozgósítják az újévi ünnepségek biztosítására. A belügyminiszter elmondta: a katonai járőrözést az ország egész területére kiterjesztik a hatóságok. Párizsban több mint 10 ezer járőr ügyel majd a rendre.

Szlovénia szombattól megkezdi a hágai döntőbíróság tengeri határvonalra vonatkozó határozatának végrehajtását, és pénzbírsággal sújtja azokat a horvát halászokat, akik a Pirani-öbölben vetik ki hálójukat. A törvényszék júniusban a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte. Az ítéletet Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek.

New York polgármestere szerint egy kisgyermek okozta a csütörtöki tragikus bronxi tüzet. Bill de Blasio a CNN hírtelevíziónak elmondta: az eddigi információkból az derült ki, hogy az egyik lakásban egy kisgyermek játszadozott az égő tűzhellyel. Az ötemeletes házban 12-en - köztük egy csecsemő és négy kisgyermek - vesztette életét, négy sérült továbbra is életveszélyes állapotban van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×