eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Így állnak a tárgyalások a BKV-nál, a sztrájk sem kizárt

Így állnak a tárgyalások a BKV-nál, a sztrájk sem kizárt

Ismét tárgyalóasztalhoz ült a BKV Zrt. vezetése a szakszervezetekkel, a 2018-as bérfejlesztés ügyében. A közlekedési vállalat szerint szakszervezetek nagy része számára a bérmegállapodás tervezete elfogadható. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) azonban megalázóan kevésnek tartja béremelési ajánlatot.

A Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója által tett munkáltatói javaslat, hasonlóan az állami vállalatoknál végrehajtandó bérfejlesztéshez, átlagosan 12% bérfejlesztést, ezen belül 5%-os alapbéremelést, és 7%-os bérfelzárkóztatást irányoz elő – tájékoztatott a közlekedési vállalat. A javaslat tartalmazza a hiányszakmák kiemelését, a bértarifa-rendszer bevezetését, illetve a cafetéria összegének 180 000 forintra emelését.

A tervezet szövegét a szakszervezetek képviselői megkapták, többségük már alá is írta.

A bérmegállapodás a BKV Zrt. igazgatóságának jóváhagyását követően lép hatályba, végrehajtani pedig a Fővárosi Közgyűlés forrást biztosító határozata alapján lehet.

Így állnak a tárgyalások a BKV-nál, a sztrájk sem kizárt

Az EKSZ szerint ugyanakkor megalázóan kevés a BKV 12 százalékos béremelési ajánlata,

amely – úgy vélik – átlagosan összesen legfeljebb 10 százalék pluszt jelent a dolgozóknak. Ráadásul a szakszervezeti 15 százalékos követelésnél jóval kedvezőtlenebb mértéket 24 óra alatt akarja lenyomni az érdekvédők torkán a cégvezetés – reagált a szervezet a BKV véleményük szerint „túlzóan pozitív” közleményére.

Az EKSZ közölte: ezt

a megállapodást a munkavállalók méltóságának érdekében nem írja alá,

tovább gyűjti viszont a felmondásukat fontolgatók aláírását, és felméri egy esetleges sztrájk támogatottságát is a dolgozók körében.

A szakszervezet elismerte, hogy minden eddiginél korábban kezdődtek a bértárgyalások a BKV-nál, de azt is hozzátette, ennek oka, hogy az EKSZ már nyár közepén egyeztetésre szólította fel a cégvezetést. Mostanáig azonban semmiféle ajánlatot nem tett a vezérigazgató, Bolla Tibor.

Az EKSZ szerint bértárgyalás címén semmitmondó beszélgetések zajlottak

időnként, vélhetően azért, hogy a vezérigazgató büszkén kijelenthesse: soha ilyen korán nem kezdtek egyezkedni a szakszervezetekkel a béremelésről. A legutóbbi tárgyaláson – december 19-én – azonban a szakszervezetek meglepetésre konkrét számok kerültek elő

A tervezet szövegét a szakszervezetek képviselői közül többen annak ellenére írták alá helyben, hogy korábban minden érdekvédelmi tömörülés egységesen 15 százalékot követelt. Vagyis, ezek

az érdekvédők szinte azonnal meghátráltak, elárulva ezzel azokat a dolgozókat,

akik eddig elhitték, a szakszervezet valóban az érdeküket képviseli – vélekedik az EKSZ.

Így állnak a tárgyalások a BKV-nál, a sztrájk sem kizárt

A szervezet elnöke szerint szerint ezzel az intézkedéssel nem fogja tudni maradásra bírni a távozást fontolgatókat a cégvezetés, s ez a mérték új dolgozóknak sem csábító, márpedig a szakszervezetek 15 százalékos bérkövetelése éppen ezt a kettős célt szolgálná. Nemes Gábor figyelmeztetett: méltó bérfejlesztés nélkül nem lehet megállítani az elvándorlást, de új dolgozókat is képtelenség a céghez csábítani, pedig legalább 200-250 sofőrre azonnal szükség lenne.

Az EKSZ a tárgyalások folytatására szólította fel a vezérigazgatót,

hogy a jelenlegi bérfejlesztési mérték mellett további, a munkaerőhiány kezelésére irányuló megállapodás szülessen, legkésőbb 2018. március 31-ig. Amennyiben Bolla Tibor erre nem hajlandó, az EKSZ újra befogadja azokat a feltételes felmondási nyilatkozatokat, amelyeket nyomásgyakorlás céljával tavasszal kezdtek letétbe helyezni náluk a menni készülő dolgozók. Ezekből a nyilatkozatokból eddig mintegy 800-1000 darab gyűlt össze egy széfben.

Nemes Gábor leszögezte: amennyiben Bolla nem hajlandó további egyezkedésre, a szakszervezet felméri a „sztrájkhajlandóságot” a dolgozók körében, s amennyiben megfelelő a támogatottság, végső esetben munkabeszüntetéssel fogják tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a cégvezetést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×