eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Üzemzavar volt péntek hajnalban a paksi atomerőműben - a nap hírei

Fáklyás tüntetést tartott Budapesten a Fidesz székházánál a Jobbik. Felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes filmek szűkített listájára Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása.

Üzemzavar volt péntek hajnalban a paksi atomerőműben, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs - közölte az MVM Paksi Atomerőmű. Egy forgóalkatrész romlott el az egyik generátorban A paksi atomerőmű négyes blokkja péntek éjszakára újra eléri maximális teljesítményét.

Két szupertöltő-állomást hoz létre Magyarországon a Tesla a következő év végéig, egyet Győrben, egyet pedig Nagykanizsán - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Közép-Európában az elsők között lehet Magyarország ahol ilyen berendezések működnek. Szijjártó Péter az Egyesült Államok nyugati partvidékén több mint 20 informatikai és távközlési vállalat vezetőivel tárgyalt.

Fáklyás tüntetést tartott Budapesten a Fidesz székházánál a Jobbik. Vona Gábor, a párt elnöke a rendezvényen úgy vélte: a Jobbikról készülő számvevőszéki jelentés nem csak a párt, hanem a magyar demokrácia halálos ítélete is. A tüntetésen ott voltak az LMP, az Együtt és a Momentum képviselői is. A Jobbik azután hívta tüntetni az embereket, hogy az Állami Számvevőszék jelentéstervezete alapján tiltott pártfinanszírozás miatt több mint 600 milliós büntetésre számíthat a párt. Ezzel pedig lehetetlenné válhat indulása a tavaszi választásokon.

Az MSZP azonnali hatállyal felfüggeszti Simonka Csaba párttagságát, miután a politikust zsarolás gyanújával őrizetbe vették. Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő az InfoRádiónak elmondta, hogy a gyanú szerint a férfi egy szerződés szerinti örököst arra kényszerített, hogy az örökölt ingatlan tulajdoni hányadát az értékénél alacsonyabb árért adja el egy harmadik félnek.

Megállapodott a januártól életbe lépő bérrendezési programról a Metro áruházak vezetősége a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével. A Metro januártól bevezeti a legalacsonyabb garantált munkabért, amely meghaladja a 211 ezer forintot. Az áruházlánc dolgozói további pótlékokra, valamint teljesítményfüggő és egyéb juttatásokra is számíthatnak.

Sem december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása, sem az állami cégvezetők bérplafonja ügyében nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő aláírás. Ezt a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg. Az NVB emellett megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, a többi között a kannabisz legalizálásával összefüggő kérdés ügyében. Az indoklás szerint végrehajtása nemzetközi szerződésbe ütközne.

Indul az állam és a cégek közötti különböző kapcsolatokat egységesen elektronikussá tévő Cégkapu. 2018 január elsejétől a cégeknek a hivatalos kapcsolattartásokban a postai levelezések helyett ezt kell használniuk. Ehhez december végéig minden gazdálkodó szervezetnek regisztrálnia kell. A felületet a többi között adóeljárási, bírósági, földhivatali, ingatlan-nyilvántartási, hagyatéki, önkormányzati eljárásokban kell majd használni.

Felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilencesre szűkített listájára Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje. Az amerikai filmakadémia idén 92 alkotásból választotta ki a műveket. Az amerikai filmakadémia január közepén választja ki a végső jelölteket, általában ötöt. A 90. Oscar-díjátadó gálát március 4-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Az unióban maradó tagállamok szerint tovább lehet lépni a Brexit-tárgyalások második szakaszára. A huszonhetek döntéséről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke számolt be a kétnapos brüsszeli uniós csúcstalálkozó után. A bejelentés nem okozott meglepetést Brüsszelben, a szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy ezúttal jóvá fogják hagyni a jövőbeli uniós-brit kapcsolatrendszerről, a kereskedelmi viszonyról és az esetleges átmeneti időszakról szóló tárgyalások megindítását.

Tárgyalást kezd a szövetségi kormány megalakításának lehetőségeiről a Német Szociáldemokrata Párt az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval és a Keresztényszociális Unióval. A megbeszélések január elején kezdődhetnek. Martin Schulz pártelnök kiemelte: január 14-n rendkívüli kongresszuson határoznak arról, hogy az előzetes megbeszélésekből továbblépjenek-e a koalíciós tárgyalások szakaszába. Angela Merkel üdvözölte, hogy a szociáldemokraták az egyeztetések megkezdése mellett döntöttek.

Mégis hajlandó elismerni egyes pilótákat tömörítő szakszervezeteket, és kész a bértárgyalásra a karácsonyi időszakra bejelentett sztrájk elkerüléséért a Ryanair. Az ír diszkont légitársaság azt írta: már tájékoztatta az ír, brit, német, olasz, spanyol és portugál pilóta-szakszervezeteket, hogy kész egyeztetni a fizetésekről, illetve munkakörülményekről Az olasz szakszervezet már jelezte, hogy visszavonta a sztrájkfenyegetését.

Budapesten lesz az európai úszóliga éves kongresszusa 2018. június 2-án - erről koppenhágai ülésén döntött a nemzetközi szervezet. Gyárfás Tamás, a LEN gazdasági vezetője azt közölte: sikerült megállapodnia Paolo Barelli elnökkel Róma visszalépéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×