eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Brutális vírusok szabadulhatnak el

Brutális vírusok szabadulhatnak el

Pestis, spanyolnátha, lépfene, feketehimlő: csak néhány azok közül a vírusok és baktériumok közül, amelyek a Föld felmelegedésének hatására kiolvadhatnak a jégbe fagyott talajból – mondta a Magyar Időknek a virológus. A mostanában felkapott mamutagyar-turizmus pedig csak ront a helyzeten.

"Több száz éve legyőzöttnek hitt vírusok és baktériumok szabadulhatnak fel, ahogy felolvad a jég a globális felmelegedés hatására – számolt be a Magyar Időknek Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem oktatója elmondta, a lépfene már újra felütötte a fejét, tavaly nyáron ugyanis kiolvadt egy korábban elhullott rénszarvas teteme Szibériában, ami miatt 72 ember kapta el a fertőzést, és egy fiú bele is halt. A rénszarvas, amely gazdatestként magában hordozta a baktériumot, 1941-ben pusztult el, de teteme azonnal megfagyott, így nem jelentett veszélyt az ott élőkre. A felmelegedés miatt azonban tavaly, 75 évvel később váratlanul kiolvadt, így több ezer állat pusztult el lépfene miatt, és a csordával foglalkozó nomád törzs tagjai is megbetegedtek.

A jelenség hátteréről Kemenesi Gábor elmondta: az átlaghőmérséklet nő, ami a sarkok felé még markánsabban jelentkezik, ezért elkezd felolvadni a permafroszt, vagyis az a talaj, amely egyébként folyamatosan fagyott lenne. Ahogy egyre nagyobb területek olvadnak ki egyre mélyebben, úgy aktiválódnak egyre régebbi, akár korábbi földtörténeti korokban jégbe fagyott organizmusok. Ezek a kórokozók az évszázadok alatt hibernálódnak.

A lépfene baktériuma, az anthrax rendkívül ellenálló, több száz évig életképes, sőt, mivel a fagyott föld tökéletes tárolóközeg – oxigénhiányos, sötét és hideg –, akár több ezer évig is életben maradhat. A lépfene emberről emberre nem terjed; Szibériában azért alakulhatott ki járvány, mert a helyiek ettek egy fertőzött rénszarvas húsából.

"A mostanában népszerű mamutagyar-vadászat tovább súlyosbítja a helyzetet, mert az ásatásokkal felerősítik az olvadás és az erózió hatását. Hatalmas embertömeg végzi ezt a veszélyes tevékenységet illegálisan, de a mamutagyar felkutatása annyira jövedelmező üzletté vált, hogy egyhamar nem fogják berekeszteni – figyelmeztetett a virológus.

Még ha csekély is rá az esély, nem zárható ki, hogy olyan kórokozók kerülhetnek elő, amelyekre nincs felkészülve az immunrendszerünk – tette hozzá a virológus. Szerencsére egyelőre mindez csak elmélet, valódi veszély jelenleg nem fenyeget – főleg Magyarországon –, de érdemes elgondolkodni, mit szabadíthat magára az emberiség - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×