eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A magyarországi ellátást nem befolyásolja az ausztriai gázterminál-robbanás - a nap hírei

Elfogadta a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását a parlament. Több helyen megdőlt a december 12-ei napi melegrekord.

A magyarországi gázellátást nem befolyásolja az ausztriai robbanás - közölte a hazai energetikai hivatal elnöke. Dorkota Lajos elmondta: az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása Szlovákia felől is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Olaszországban ugyanakkor válsághelyzetet hirdettek az ausztriai gázterminál-robbanás miatt. Az Ausztria legnagyobb gázterminálján kedd reggel történt detonációban 1 ember meghalt, 18 megsérült. A hatóságok szerint műszaki hiba történt.

Határozatban utasította el az Országgyűlés az uniós bevándorlási kvótákról szóló tagállami tárgyalások megkezdését tartalmazó európai parlamenti határozatot. Az MSZP nem vett részt a szavazáson, de vezérszónokuk a vitában úgy vélte: a kormány által Soros Györgynek tulajdonított terv nem létezik. A Jobbik nem értett teljesen egyet a javaslat állításaival, de a bevándorlás megállításával igen, így támogatta annak elfogadását. Az LMP a szocialistákhoz hasonlóan távolmaradt a szavazástól, mert a párt inkább az emberek valós problémáival szeretne foglalkozni.

Elfogadta a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását a parlament. A módosítás célja, hogy tovább szélesítse a duális szakképzési lehetőségeket. Emellett a Ház döntése értelmében külföldön élő magyar gyerekek is kaphatnak életkezdési támogatást és Start-számlát is lehet nyitni nekik. Életpályamodell bevezetéséről is döntött a parlament az országgyűlési köztisztviselők számára. A törvény január 1-jén lép hatályba. Emellett szintén január elsejétől a lakások adásvételénél a kedvezményes illetékalapnál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A Ház emellett a fogyasztók védelmében határozott az utazási irodák szabályozásának szigorításáról is.

Nem lesz sok helyen változás az egyéni választókerületekben a fideszes jelöltek személyében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz országos választmányának elnöke. A testület január 16-án dönt a jövő évi parlamenti választásokon egyéniben indulók névsoráról. Kövér László azt hangsúlyozta: az országos listával mindig a legutolsó pillanatig várnak, de itt sem várható sok változás. A Fidesz országos választmányi elnöke arra számít, hogy a solymári időközi voksolás után a tavaszi parlamenti választásokon is folytatódik a baloldal és a Jobbik technikai együttműködése. Az Országgyűlés elnöke elmondta azt is, hogy a parlament tavaszi ülésszaka február elsején kezdődik, és azt tartaná jónak, ha a törvényhozás már nem ülésezne, mire a választási kampány elkezdődik.

Az MSZP elnöksége támogatja, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje - erősítette meg a szocialisták elnökhelyettese. Gőgös Zoltán azt mondta, az országos elnökség hétfőn elsöprő többséggel fogadta el Karácsony Gergely ajánlatát. A zuglói polgármestert alkalmasnak tartják arra, hogy vezesse a baloldal kampányát és miniszterelnök legyen. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, az MSZP továbbra is közös egyéni képviselő-jelölteket, közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a baloldalon.

Az uniós tagállamok kormányai után az Európai Parlament is jóváhagyta az Európai Stratégiai Beruházási Alap élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését. A Juncker-tervkén ismertté vált beruházásösztönző intézkedéscsomagot 2020-ig hosszabbítják meg a döntéshozók, amivel a várakozások szerint legalább 500 milliárd eurót lehet majd mozgósítani.

Az 5 legnagyobb uniós gazdaság pénzügyminisztere közös levélben figyelmeztette az amerikai elnököt arra, hogy adóreformja nemzetközi szerződéseket sérthet. * A Financial Times beszámolója szerint a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz pénzügyminiszter levelében alig burkoltan európai ellenlépéseket is kilátásba helyezett. ha az amerikai adóreformterveket törvénybe iktatják. Az öt pénzügyminiszter szerint az európai országokat az a lehetőség aggasztja, hogy a Trump-kormányzat az adóreformot az "America first" jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.

Konkrét lépéseket sürgetett a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni harcban a francia államfő. Emmanuel Macron a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozón úgy fogalmazott: a világ vesztésre áll a küzdelemben. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár bírálta az éghajlat felmelegedéséért nagy részben felelős fosszilis energiák támogatását. A párizsi klímamegállapodás második évfordulóján rendezett konferencián Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte, aki külön is egyeztetett a francia államfővel.

Olaszország északnyugati részén a jég, a középső területeken a heves esőzések miatti áradások okoztak vészhelyzetet. Emilia-Romagna tartományban ezer embert evakuáltak az Enza-folyó áradása miatt. Az északnyugati Piemonte tartományban a jég miatt csaknem majdnem teljesen megbénult a torinói repülőtér forgalma. Liguria és Toscana tartományban a heves esők után zárva tartanak az iskolák és akadozik a közlekedés. Velencében a tenger elöntötte a Szent Márk teret. A szél miatt Firenzében több lakóházat evakuálni kellett.

Több helyen megdőlt a napi melegrekord. A legmelegebb Drávaszabolcson volt, az új napi csúcs ezzel 18,8 fok lett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: mostanáig 17,2 fok volt az ezen a napon mért legmagasabb hőmérséklet, amelyet 1994-ben Bácsalmáson regisztráltak. A meteorológiai szolgálat 15 állomáson is mért ennél magasabb hőmérsékletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×