INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Új szabály: privát kérdéseket is feltehet az orvos egy kérdőív alapján

InfoRádió
Olyan érzékeny információkat is kérhetnek a háziorvosok betegeiktől jövő júliustól, mint a lelkiállapotuk, a családi helyzetük vagy akár a szexuális szokásaik. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a válaszok segítenek kiszámolni a valódi ellátási szükségletek költségeit. Vannak komoly aggályok is.

A Blikk.hu azt írja, egy nemrég elfogadott jogszabály értelmében 2018. júliusától bevezetett kérdőívben többek között az alábbi kérdések szerepelnek:

  • Ébredés után mennyi idő múlva szívja el az első cigarettáját?
  • Alkalmaz-e valamilyen fogamzásgátló módszert?
  • Egyetért-e az állítással, hogy „Sosem fognak úgy alakulni a dolgok, ahogy én akarom”?

Emellett érdeklődhetnek környezetünk minőségéről, jövőképünkről, szociális érzékenységünkről, családi helyzetünkről, káros szenvedélyeinkről és szexuális szokásainkról is. A javaslat egyébként már tavaly napirendre került, és bár sok kritika érte, nemrég mégis elfogadták.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint az ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek kiszámolni a valódi ellátási szükségletek költségeit.

„Az adatok alapján előbb gondolhatunk egy olyan betegségre, amely lehet, hogy az enyhébb tünetek miatt nem elsőként jutna az eszünkbe, de a karton szerint az a valószínűbb.

Így célzott vizsgálatra tudjuk küldeni a pácienst, és előbb fényt deríthetünk a betegségére”

– véli dr. Bense Tamás háziorvos.

Asbóth Márton, a TASZ Magánszféra projektjének vezetője azonban szakmailag és adatvédelmi szempontból aggályosnak tartja a kíváncsiskodó kérdéseket. 

„Bár nem jogellenes, kérdés, hogy egy háziorvosnak miért kell ilyen adatokat gyűjtenie.

A beteg hozzájárulása kötelező az adatok megadásához, az érzékenyebb kérdésekre pedig külön fel kell hívni a figyelmet” – hangsúlyozta a projektvezető.

A címlapról ajánljuk