eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György

A közbeszerzéseknél is nagyobb átláthatóságot szorgalmaz az EB - a nap hírei

Nem épül P+R parkoló a Budapest Park helyén - közölte a főpolgármester. Az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségéről beszélt az amerikai elnök Tel Avivban.

Három területen fogalmazott meg gazdasági ajánlásokat Magyarország számára az Európai Bizottság. A brüsszeli testület a tavaszi jelentésben első helyen azt javasolja a magyar kormánynak, hogy olyan költségvetési irányvonalat kövessen, amely egyszerre erősíti a folyamatban lévő gazdasági fellendülést és biztosítja az államháztartás fenntarthatóságát. A bizottság szerint tovább kellene mérsékelni az alacsony jövedelmű munkavállalók adóterheit. Ezek mellett a közbeszerzések terén fennálló verseny erősítését és az átláthatóság fokozását is szorgalmazta.

Kezdeményezte a Vállalkozz itthon fiatal! programot lebonyolító OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának felmentését a nemzetgazdasági miniszter. A tárca közleménye szerint a belső vizsgálat megállapította, hogy a cég nem biztosította a pályázat összhangját a kiírással, és a mentoráláskor nem a kellő körültekintéssel járt el. Korábbi sajtójelentések alapján a Vállalkozz itthon, fiatal! program pályázói még egy forint támogatást sem kaptak, ezért belső vizsgálatot rendelt el a nemzetgazdasági miniszter.

Több mint hétmilliárd forint értékben pályázhatnak humánerőforrás-fejlesztésre közfinanszírozott egészségügyi intézmények. Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: az uniós pályázat célja, hogy csökkenjen a betöltetlen álláshelyek száma, javuljanak a munkakörülmények és nőjön a hatékonyság. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a kiírás május 15-én nyílt meg, a beadási határidő május 31. Az intézmények legfeljebb 150 millió forintos támogatásban részesülhetnek, önerőre nincs szükség.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint a fenntarthatóság és a versenyképesség kialakítása lesz a következő évek nagy feladata. Kovács Árpád az InfoRádió Aréna című műsorában figyelmeztetett: növelni kell az ország potenciális növekedési képességét, 2020 után pedig fel kell készülni a GDP-hez 2 százalékos aránnyal hozzájáruló uniós források kiváltására. A Költségvetési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a folyó finanszírozásban nem lesznek gondok, de meglátása szerint egy fenntartóbb jellegű, hatékonyságtartó gazdasági berendezkedés is elképzelhető.

Nem épül P+R parkoló a Budapest Park helyén - közölte a főpolgármester. Tarlós István azután adott ki közleményt, hogy a hétvégén több hírportál is arról írt: megszűnik a szórakozóhely és a helyén parkoló létesül. A városvezető hangsúlyozta: korábban voltak tervek a hídfőnél P+R parkoló építésére, de a kulturális hasznosítás miatt azok kikerültek a programból. Korábbi sajtóinformációk szerint Pál Tibor MSZP-s 9. kerületi képviselő kezdeményezte a városrész polgármesterénél a parkoló megépítését a szórakozóhely helyén. A politikus ezt cáfolta.

Béruniós polgári kezdeményezése támogatására szólította fel a kormányt a Jobbik. A párt azt is követelte, hogy a kabinet indítson átfogó otthonteremtési és bérlakás-építési programot. * Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a kivándorlás ellehetetleníti a szociális és nyugdíjrendszert, évtizedes távlatban a balkanizálódás szélére juttatja az országot, amely az elöregedett társadalmával képtelen lehet az önfenntartásra.

Aláírásgyűjtésbe kezd az LMP, hogy kikényszerítse a népszavazást a paksi bővítésről - közölte a párt társelnöke. Széll Bernadett az InfoRádióban kutatásokra hivatkozva azt mondta: a magyar emberek nagyon kritikusak Paks-2-vel szemben. A kormány ennek ellenére erőlteti a beruházást. A párt ezért a főváros mellett a kistelepülésekre is ellátogat a petíciójával, hogy meghallgassa az emberek véleményét.

Segítséget ajánlott a párizsi magyar nagykövetség a Calais-nál megdobált magyar kisbusz utasainak. A Külgazdasági és Külügyminisztériumot a sofőr arról tájékoztatta, hogy az autópályáról letérve a calais-i kompkikötő felé 8-10 férfi a jármű felé rohant, majd megdobálta azt. A kocsi hátsó üvege betört, de senki nem sérült meg; a kompra felhajtáskor az esetet jelezték a határőröknek. A kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata egy szakmai versenyre tartott Londonba.

Megbírságolta az Elműt a behajtási költségátalány jogsértő alkalmazása miatt 50 millió forintra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hatóság megállapította, hogy az Elmű előzetesen nem foglalta üzletszabályzatába a behajtási költségátalányt, amivel a felhasználók széles körének okozott jelentős vagyoni hátrányt. A szolgáltató 2015 októberétől idén áprilisig csaknem 17 ezer ügyfelének küldött számlát összesen több mint 673 millió forint értékben.

Az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségéről, valamint a terrorizmus elleni harcról beszélt az amerikai elnök Tel Avivban. Amerikai elnök még soha nem érkezett Izraelbe 4 hónappal a beiktatása után. Donald Trump-ot az izraeli államfő és a miniszterelnök fogadta. Az amerikai elnök Jeruzsálemben az óvárosban felkereste Jeruzsálem két legszentebb helyét, a Szent Sír-bazilikát és a Siratófalat. Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem járt a jeruzsálemi óvárosban, mert vitatott a hovatartozása.

A terrorizmus felszámolását sürgette a Közel-Keleten az újraválasztott iráni elnök. Haszan Róháni hangsúlyozta: országa támogatja a térség stabilitását, amely szerinte Irán segítsége nélkül nem lehetséges. A politikus visszautasította azokat az amerikai és szaúdi vádakat, amelyek szerint Teherán a terrorizmust támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×