eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak

Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak

Az Országgyűlés plenáris ülésén az ellenzék a Jobbikot is beleértve egy emberként támadt a kormányra a felsőoktatási törvény módosításának tervezete miatt, ami bírálói szerint végveszélybe sodorja a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetemet. A kormányoldal a magyar egyetemek érdekvédelmével indokolja a máris csak lex CEU-ként emlegetett javaslatot - jelentette az InfoRádió parlamenti tudósítója.

A kormány kivételes eljárást kezdeményezett, hogy már kedden szavazni lehessen a javaslatról. Ellenzéki pártok nem támogatják a sürgős eljárást, és többen a javaslat visszavonást kérték.

Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak

Hiller István a szocialisták nevében kiállt a CEU mellett. A volt oktatási miniszter szerint

az egész országnak rossz, ha a kormány megalapozott szakmai és jogi ok nélkül, pusztán politikai indíttatásból ellehetetleníti az egyetemet.

Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak

Az Emberi Erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára szerint viszont az úgynevezett Soros-egyetem nem a jogait, hanem az előjogait félti. A törvényjavaslat csak azt írja elő, hogy egy külföldi egyetem akkor működhet Magyarországon, ha ezt otthon is teszi és tevékenységét kormányközi megállapodás rendezi – fűzte hozzá Rétvári Bence, aki a magyar egyetemek érdekvédelmével indokolta a beterjesztett indítványt, és jelezte, hogy a CEU, illetve a Közép-európai Egyetem nem ugyanaz.

Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak

A jobbikos Szávay István emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Soros Alapítvány ösztöndíjasaként kezdte a politikai pályafutását, a kormányszóvivő és az egyik helyettes államtitkár pedig a CEU-n tanult. Hangsúlyozta,

a Jobbik nem az egyetemet akarja megvédeni, mert nem ért egyet az ott folyó oktatással, hanem a Fidesz felelőtlen, figyelemelterelő, bolsevik hatalomgyakorlását bírálja, amivel veszélyezteti a határon túli, például romániai magyarok felsőoktatását.

Nekiesett a CEU miatt az ellenzék a kormánynak

Szávay Istvánnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Dömötör Csaba felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik akut identitásválságban van, hiszen alelnöke, Toroczkai László a minap még a CEU megszüntetését javasolta. Az államtitkár szerint egyébként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Romániában nem ugyanolyan jogi helyzetben van, mint a CEU Magyarországon, tehát nem fenyegeti veszély.

Az úgynevezett lex CEU ellen tiltakoztak sajtótájékoztatóikon az LMP, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a Demokratikus Koalíció politikusai is,

sőt a DK-sok az Országház mélygarázsánál kisebb tüntetést rendeztek. Független képviselőjük, Oláh Lajos pedig bejelentette, ha a parlament kedden elfogadja ezt a törvényt, a párt népszavazást kezdeményez az ügyben.

További szervezetek csatlakoztak a tiltakozókhoz:

  • Időközben a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) közleményben fejezte ki tiltakozását a törvénymódosítási javaslat benyújtásának módja ellen. Úgy vélik, a javaslat tartalma sérti az egyetemi autonómiát, az akadémiai szféra szabadságát, veszélyezteti integritását, ezért felszólították a kormányt: vonja vissza előterjesztését.
  • Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetősége és az intézmény doktorandusz önkormányzata nyilatkozatban állt ki a CEU mellett hétfőn. Kiemelték, hogy: az intézmény a magyar felsőoktatás pótolhatatlan része és az is kell, hogy maradjon.
  • A Magyar Rektori Konferencia jogosnak tartja azt a kormányzati igényt, hogy a külföldi felsőoktatási intézményekre egyértelmű szabályozást vezessenek be Magyarországon, de ez nem eredményezheti magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárását és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűkülését. A rektori konferencia a jogszabály hatályba lépése időpontját 2019 szeptemberére tolná ki.

- Tárgyalni fog a magyar kabinet és az Egyesült Államok kormánya a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn újságíróknak a Parlamentben. Előzőleg a CEU memorandumot juttatott el az országgyűlési képviselőknek, azt kérve: ne támogassák a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezett módosítását. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×