eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Roadshow-ra indulnak a gyermekjogok

Roadshow-ra indulnak a gyermekjogok

A legtöbb gyermekotthonban, nevelőszülőknél élő gyerek ugyan név szerint fel tud sorolni néhányat a gyermekjogok közül, ám konkrét helyzetekben nem ismerik fel azokat. Éppen ezért az Integrált Jogvédelmi Szolgálat országjáró körúton igyekszik megismertetni a gyerekeket a jogaikkal – mondta Novák Krisztina, a szolgálat biztosa.

A jogvédelmi biztos elmondta, hogy idén nyolc helyszínre mennek, közülük az első állomások április 1-jén Gyula és Győr.

„Az előző két évben több mint 15 helyszínen jártunk, ahol körülbelül hétezer szakellátásban élő gyereket sikerült közvetlenül megszólítani. Mind a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyerekeket és nevelőiket szólítjuk meg a programsorozatunkkal” - idézte fel Novák Krisztina.

Elmondta, hogy ezeken az eseményeken gyermekjogi ismeretterjesztő programok vannak: a jogvédelmi képviselők segítségével például

játékos gyerekprogramokon keresztül kerülnek fókuszpontba az Alaptörvényben rögzített alapjogok,

így elsősorban az emberi méltósághoz való jog, a bántalmazás tilalma vagy a hátrányos megkülönböztetés tilalma.

Hogy miről legyen szó a programban a jogvédelmi képviselőkhöz beérkező panaszokon alapján állították össze, és fontos szempont volt az a tény, hogy a gyerekek gyermekjogi ismeretei hiányosak.

„Felsorolásszerűen meg tudnak említeni néhányat közülük, de konkrét szituációban nem ismerik fel azokat.

Az volt a legfontosabb célunk, hogy a gyerekek felismerjék az őket ért jogsértéseket, és tudjanak segítséget kérni” - mondta a jogvédelmi biztos.

Hozzátette, hogy az elmúlt évben a gyermekjogi képviselőnkhöz körülbelül négyezer megkeresés érkezett, és a gyermekjogi roadshow-n is nagyon sok gyerek fordult gyermekjogi képviselőkhöz.

Roadshow-ra indulnak a gyermekjogok

Emellett fontos céljuk volt a gyerekek és a gyermekjogi képviselők közötti bizalmi kapcsolat erősítése.

„Ez a statisztikákban látszik is. A megkeresésekben elsősorban a kapcsolattartáshoz való jog, a tájékoztatáshoz, véleménynyilvánításhoz való jog fordul elő, de a bántalmazás is, és nagyon sok esetben az emberi méltósághoz való jogot említik” - tette hozzá Novák Krisztina.

Kiemelte: ha az állami gondoskodásban, nevelőszülőknél élő gyereket sérelem ér, akkor a gyermekjogi képviselőhöz fordulhatnak.

A gyermekjogi képviselők, illetve a gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer tagjai most próbálják a gyerekeket még inkább megtalálni,

és ezentúl a nevelőszülői képzésben is előadásokat tartanak a gyermekjogi képviselők - tudatta az Integrált Jogvédelmi Szolgálat biztosa.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×