eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Novák Katalin: évente 18 ezer fiatalt segítenek a mobilitási ösztöndíjak

Évente csaknem 18 ezer magyar fiatal külföldi tanulását és tapasztalatszerzését segítik a különböző mobilitási ösztöndíjak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az Educatio oktatási szakkiállításon pénteken, Budapesten.

Novák Katalin a külföldi tanulást segítő lehetőségekről tartott előadásában elmondta, a magyar állam évente több mint 14 milliárd forintot fordít a magyar fiatalok mobilitásának támogatására.

A konkrét lehetőségek között említette az Erasmus+ programot, amelynek van egy kevésbé ismert része, egy ifjúsági program is. Ennek keretében támogatják az egyéni mobilitást, az ifjúsági cseréket és a külföldi önkéntes szolgálatot is - fűzte hozzá.

Novák Katalin beszélt a 2015-ben alapított Campus Mundi ösztöndíjról is, amellyel nemcsak rövid tanulmányutakat és külföldi féléves részképzéseket támogatnak, hanem szakmai gyakorlat külföldi megszerzését is segítik.

A Magyarországon tanuló külföldi diákoknak szól a Stipendium Hungaricum, valamint vannak határon túli magyar fiataloknak szóló, az ő magyarságuk erősítését célzó programok is - tette hozzá.

A lehetőségekről részletesen lehet tájékozódni az osztondij.ujnemzedek.hu honlapon - mondta az államtitkár.

Novák Katalin a külföldi tanulás előnyei között említette a nyelvtudás fejlesztését, a kapcsolatépítést, a tapasztalatszerzést, az önállósodást és a könnyebb elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy felmérések szerint azok körében, akik külföldön tanultak, 50 százalékkal alacsonyabb volt az ifjúsági munkanélküliség.

Az államtitkár végül kitért a Nemzeti Tehetség Programra, amelynek egyik eleme egy egymillió forintos egyszeri egyéni ösztöndíj. Az összeget fel lehet használni például eszközbeszerzésre, magántanár fizetésére vagy finanszírozható belőle az utazás egy külföldi versenyre is. A programra eddig majdnem 10 milliárd forintot fordított a kormány, évente pedig 300-350 ezer fiatalt támogatnak.

Az Educatio szakkiállítás szombatig csaknem kétszáz kiállítóval várja a látogatókat a Hungexpo G pavilonjában, a belépés ingyenes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×