eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor Németországban

A német-magyar barátság szimbólumának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Helmut Kohlt újságíróknak nyilatkozva azután, hogy a volt német kancellár kedden fogadta őt ludwigshafen-oggersheimi otthonában. A találkozóról kiadott közös közleményben hangsúlyozták, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája, és ebben az ügyben a sajtó beszámolóival szemben nem látnak ellentétet nézeteik és Angela Merkel német kancellár törekvései között. Angela Merkel egy berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva hasznosnak és értékesnek nevezte Orbán Viktor és Helmut Kohl találkozóját.

Orbán Viktor a látogatás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a német-magyar barátság különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a jelképe Helmut Kohl kancellár.

Azt mondta, azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett.

Orbán Viktor Németországban

"Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának" - fogalmazott Orbán Viktor, arra kérve a sajtó képviselőit, ne "rángassák bele" az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, "ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött".

Orbán Viktor hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen.

"Egyszerre volt megtisztelő és felemelő az élmény a számomra. Éljen a német-magyar barátság!" - zárta szavait a miniszterelnök.

A látogatásról a berlini magyar nagykövetség és Helmut Kohl irodája által egyidejűleg közzétett nyilatkozat szerint a "menekülthullám egzisztenciális jelentőségű, történelmi kihívás" a szükséget szenvedők milliói és Európa jövője szempontjából is, de Európa csak az érintett emberek kisebb részének adhat átmenetileg menedéket vagy új hazát.

Európának a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez kapcsolódva az érintett régiókban kell segítséget nyújtania, hogy minél több ember előtt a saját hazájában nyíljanak meg kilátások - mutatott rá a közlemény, amely szerint Helmut Kohl és Orbán Viktor a célokat tekintve teljes mértékben egyet Angela Merkellel.

Az utóbbi napok sajtóbeszámolóira tekintettel Helmut Kohl és Orbán Viktor félreérthetetlenül világossá teszi, hogy a "politikai ellentétek konstruálása" a menekülthullám kezelésének és milliók sorsának fontos kérdésében nem használ az ügynek és az érintetteknek sem, az ellentétek konstruálásából fakadó "izgatottság" pedig érthetetlen és nem méltó a menekültkérdés összetettségéhez és jelentőségéhez - olvasható a közleményben.

Orbán Viktor különleges ajándékkal érkezett, Helmut Kohlnak az Aggodalom Európáért című 2014-es munkája friss magyar kiadásának egy példányát adta át. A kötet Helmut Kohl új, aktuális előszavával és Orbán Viktor bevezetőjével jelenik meg a napokban. A könyv Helmut Kohl számára egyfajta "Európa-politikai hagyaték", és csak az Európa iránti fokozódó aggodalmának tulajdonítható, hogy megromlott egészségi állapota ellenére e szövegen kívül is megszólal Európa ügyében.

A beszélgetésen ennek megfelelően mindenekelőtt Európáról volt szó. Mindketten úgy vélték, hogy Európa 1945 óta az egyik legnehezebb korszakát éli, és örök érvényű, közös meggyőződésük, hogy az európai népek sorsa Európa politikai egyesülésétől függ. Mindketten aláhúzták, hogy "a politikailag egyesült Európának nincs alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban" - emelték ki a közleményben.

Sajtójelentések szerint Helmut Kohl otthona előtt nagyjából harmincan tiltakoztak a miniszterelnök látogatása ellen, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt nyolc támogatója pedig Orbán Viktor melletti szimpátiatüntetést tartott.

Angela Merkel a berlini látogatáson tartózkodó Filipe Jacinto Nyusi mozambiki elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva a dpa hírügynökség tudósítása szerint kifejtette: "amennyire számára ismertté vált, a találkozón megvitatott szempontok közül sok pontosan megfelel annak, amit ő is abszolút elengedhetetlennek és fontosnak talál". Példaként említette a menekültválságot kiváltó okok leküzdését és a közös európai cselekvést. A kancellár természetesnek nevezte, hogy a két politikus közötti, évek óta tartó barátság és ismeretség Helmut Kohl hivatali ideje után is fennáll.

Előzőleg Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor kedden Stuttgartban megbeszélést folytatott az európai kereszténydemokrácia jövőjéről és az Európai Unió válságjelenségeiről Erwin Teufellel, Baden-Württemberg tartomány korábbi miniszterelnökével. A magyar kormányfő és a németországi tartomány 1991-2005 közötti vezetője egyetértett abban, hogy nem az intézmények, hanem csak a hiteles és valódi vezető személyiségek lesznek képesek Európát és az uniót olyan kontinenssé tenni, amely ragaszkodik kulturális és keresztény gyökereihez, ugyanakkor versenyképes a világ többi régiójával.

Orbán Viktor hétfőn tárgyalt Dieter Zetsche Daimler-elnökkel, és előadást tartott a Családi Vállalkozások Alapítvány által tömörített mintegy 250 német gazdasági vezető előtt a magyar gazdasági sikerekről, és további befektetésekre buzdította őket. A kormányfő kedden Helmut Kohlnál tett látogatása után Bonnban megtekintette az Adenauer-emlékházat, és tárgyalt Timotheus Höttgessel, a Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatójával.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×