eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Menekültek a határon: "jönnek még utánunk sokan"

Folyamatosan érkeznek a menekültek a szerb-magyar határon. Fáradt, elcsigázott emberekkel, angolul kiválóan beszélő, volt okmányirodai dolgozóval és mindenét eladó volt építési vállalkozóval beszélgetett Röszke közelében Herczeg Zsolt, az InfoRádió tudósítója.

Az első magyar voltam, akivel egy szomáliaiakból és szíriaiakból álló kétségbeesett, magát is csak alig vonszolni tudó tízfős csapat találkozott negyed ötkor a röszkei magyar-szerb határon, a gyorstelepítésű drótakadály között háborítatlan bejutást biztosító vasúti sínen.

Az egyik szomáliai férfi egy néhány éves gyereket a vállára szorítva elmondta, hogy a vele menetelő, súlyosan cukorbeteg nő, egy fiatal fiú és a három koszos, rongyos kisgyerek nem az ő családja. Õket megölték még Szomáliában: a bátyját, az apját, valamint a gyerekeit is. Már csak azt az egy-két kilométert akarja megtenni, amíg eljut a vasúti átkelőnél lobogó tábortűzik. Ez néhány tucat, a mindent elborító szemét tetején alvó illegális bevándorló - rendőrök által őrzött - gyűjtőpontja.

A csapat tovább ballagott a fény felé a sötétben, miközben tőlünk mintegy két kilométerre egy rendőrautó fényei világították meg a sín melletti bozótosból és a gazos szántóföldről kiugró migránsokat. Innen néhány kilométerre Röszkén négy rendőrjárőrrel is találkoztunk, akik autósokat igazoltattak. Tőlem és két fotóriporter kollegámtól csak annyit kérdeztek, hogy újságírók vagyunk-e. Az igenlő választ követően az utunkra engedtek bennünket - számolt be Herczeg Zsolt.

Itt, a határkövek mellett alig találkoztunk egyenruhásokkal, de akik itt voltak, azok sem akadályozták a mozgásukban a migránsokat. Miközben tudósítok, mögöttem tízen haladtak el a sínen, és beugrottak a bozótba.

Röszkére érkezésünk előtt Szegeden is jártunk, ahol tíz-egynéhány kurd és szíriai várta a hajnali vonatot. Megmutatták a papírjaikat: augusztus 30-án fogták el őket, és a debreceni menekülttáborba kell utazniuk.

Elmesélte: egyikük, a szír Mohamed építési vállalkozó volt, a pályaudvar előtti macskakőre mutatva azt mondta, ilyeneket használtam én is, nagy cégem volt, de most nincs semmim. Németországba akar eljutni, ahogy társa is, aki kiválóan beszél angolul és törökül. Azt mondta, hogy megtanul németül is, és beilleszkedik a németországi török közösségbe. Tőlem tudakolta, igaz-e, hogy Angela Merkel német kancellár minden menekültet befogad - ők ezt hallották. Egyébként a sors furcsa fintoraként útlevelek igazolványképeit készítő okmányirodai dolgozóból lett papírok nélküli nincstelen vándor. Megkérdeztem, mit válaszol azoknak, akik szerint ő potenciális terrorista. Úgy fogalmazott: azt mondják ránk, hogy civilizálatlanok vagyunk, afrikaiak, pedig a civilizáció nálunk született.

A szegedi vasútállomásnál a Migszol nevű karitatív közösség működtet egy faháznyi segélyközpontot. Vizet, élelmiszert és információt adnak a migránsoknak. Az egyik aktivista azt mondta: a legtöbb bevándorló arról számol be, hogy országában formális háború nélkül is állandóak a gyilkosságok. Az egyikük eddig - saját bevallása szerint - háromezer eurót költött az utazására, és még 1500 eurója van arra, hogy eljusson Svédországba, eladta mindenét. "Jönnek még utánunk sokan - tette hozzá a szír férfi, aki még a tehetősebbek közé tartozik. A mellette fekvő, láthatóan koldusszegény kurdokhoz képest.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×