INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

Az Emmi visszautasítja az ellenzéki pártok állításait

InfoRádió / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) visszautasítja "a baloldali politikai pártoknak az Index hírportál számos hazugságot tartalmazó cikkére alapozott állításait", egyebek mellett azt, hogy a milánói világkiállítás kapcsán nem tett eleget közérdekű adat közzétételére vonatkozó jogi kötelezettségének, valamint, hogy "nem tud elszámolni a költségekkel".

A minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta: "hamis az az állítás is, amely szerint "senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra".

Az Index hétfőn írt arról, hogy több százmillió forintért rendelt Szőcs Géza kormánybiztos filmeket, multimédiás projekteket, élményutakat a milánói expóra. A produkciók sehol nem láthatók, csak a kifizetéseknek van nyomuk - írták. A hírportál szerint az EuroAtlantic Solution nevű cég, amely az egykori fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás cége, 23,9, majd 790 millió forintért kapott megbízásokat az expóval kapcsolatban. A cikk szerint 2,4 millió forintot kapott a Molto Harmonico Bt., hogy alkalmazottja zongorázzon Milánóban, egy szerződés aláírási ceremóniáján.

Több ellenzéki párt szerint is visszaélések történtek a projekttel kapcsolatban. Az Együtt - a korszakváltók pártja a cikk megjelenése után hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a milánói magyar pavilon kapcsán, a Demokratikus Koalíció (DK) szintén feljelentést tesz a világkiállítás ügyében, és kérdéssel fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is, a Magyar Liberális Párt pedig arra kéri Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy mielőbb indítson vizsgálatot "az expón történt pénzügyi visszaélések miatt".

Az Emmi a közleményében azt írta: az Index újságírója "nyilvánvalóan a lejáratás szándékával írta meg cikkét", amely "pontról pontra megcáfolható valótlan tartalmával" igyekszik rossz fényben feltüntetni a milánói expót felügyelő kormánybiztos és a tárca világkiállítással kapcsolatos tevékenységét.

Közölték: a minisztérium infrastrukturális hátteret biztosít a magyar expo-részvétellel kapcsolatos kormányzati feladatok végrehajtása koordinációjával megbízott kormánybiztosnak, illetve kormányzati szinten felügyeli a tevékenységét. Hozzáfűzték: a minisztérium által lebonyolított közbeszerzések törvényesen, pályáztatás útján zajlottak; az Emmi jogszabályi kötelezettségének eleget téve rendszeresen közzétesz minden közérdekű adatot, így minden szerződéskötésre vonatkozó információt is a www.kormany.hu weboldalon. Így történt ez a milánói expóval kapcsolatos szerződések esetében is - írták, hozzátéve: az Index erre vonatkozó kérdésére a minisztérium jogszabályi kötelezettségének eleget téve válaszolt.

A tárca közleménye szerint minden hivatkozott filmet levetítettek vagy levetítenek az expo-pavilonban. Hozzátették: a hivatkozott filmeket leadta a Focus Media Kft. és a BOA Kft is. Közölték: a filmeket az érdeklődő stábok rendelkezésére bocsájtja a kormánybiztos.

Kiemelték azt is: az Emmi nem titkolt el semmilyen információt, ezért jogi lépéseket tesz a valótlan közlésekkel kapcsolatban.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018