Infostart.hu
eur:
390.4
usd:
331.26
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva

Szomszédaival gyilkolják le a parlagfüvet

Biológiai módszerrel történő parlagfű-mentesítést kísérletezett ki a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara. A növényi alapú permetszert most szabadalmaztatják, a kutatásvezető szerint egy év múlva már kapható lehet.

Növényi hatóanyagokból készült permetet kísérleteztek ki a parlagfű kiirtására a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának kutató. Vezetőjük, Pölös Endre az InfoRádiónak elmondta: a hatóanyag egyébként is megtalálható a természetben, megvan a természetes lebomlási láncolata, és nem dúsul fel az élővizekben és a talajban.

"A mi biológiai ágensünk, ami a parlagfű ellen igazán hatékonyan működik egy úgynevezett allelokemikália. A növények is harcolnak, küzdenek egymás ellen, olyan növekedésgátló anyagokat bocsátanak ki, amivel a szomszéd növények növekedését képesek gátolni, ezáltal előnyhöz jutnak. Tulajdonképpen ezeket a növényi gátlóanyagokat vonjuk ki és használjuk fel más növények visszaszorítására és elpusztítására."

A kertészeti főiskolai kar docense hozzátette: ha megfelelő időben végezzük a permetezést, elegendő egyszer használni az anyagot, és ennek hatására a növény elpusztul. "Időzítésen múlik, ha virágzás előtti stádiumban sikerül megcsípni, akkor nem szükséges megismételni, így lehet gazdaságos a védekezés, ehhez pontosan követni kell a növény fejlődési állapotát."

Pölös Endre hozzátette: most szabadalmaztatják a szert, a kecskeméti városháza támogatja a projekt befejezését, de még időbe telik, mire a szer forgalomba kerül.

"Még egy évre szükségünk van, részben a szabadalmaztatási eljárás miatt, és igyekszünk a szelektivitását tovább növelni, tehát minél specifikusabban csak az adott gyomokra célozva a kezelést és a természetes növénytársulások hasznos fajait meghagyni."

A Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén a módszer látványos eredményt hozott, Pölös Endre azt mondta: a kezelt parcellán eltűnt a parlagfű.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×