eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az IMF-megállapodás és a feliratkozás volt téma napirend előtt

IMF-megállapodás, az új választási eljárás és a lakiteleki találkozó - a többi között ezek kerültek szóba hétfőn az Országgyűlésben a napirend előtti felszólalások között.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerint véget kellene vetni a hamis közbeszédnek, a kormánynak vállalnia kellene a felelősséget, mivel a ciklus eleje óta eltelt már két év, így a várható újabb megszorítás csak a kabinet felelőssége, jó IMF-megállapodás pedig nincs. A kormány csak egy nagyon rossz vagy egy tragikusan rossz megállapodás közül választhat - vélekedett.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerint a frakcióvezető elveszett a részletekben, egyelőre nincs IMF-megállapodás, aminek részben az az oka, hogy a kabinet nem kíván a 2008-ashoz hasonló szerződést kötni. A mostani megállapodás lehetőségét novemberben kérte a kormány, de nem azért, mert pénzre van szüksége az országnak, hanem, ha van egy biztonsági háló Magyarország mögött, akkor sokkal olcsóbban tudja magát finanszírozni. A kormány csak olyan megállapodást akar kötni, amely hasznos az ország szempontjából - fejtette ki.

Szél Bernadett az LMP részéről a jóléti állam fogalmát értelmezte. Mint mondta, ennek lényege az aktív polgárság, a magas foglalkoztatottság, ám ehhez megfelelő közszolgáltatásokat kell nyújtani.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára válaszában szintén hangsúlyozta a foglalkoztatottság növelésének fontosságát, és az Index-munkahelyszámlálójára hivatkozva mutatta be, hogy az elmúlt két évben - bár nem az ígért ütemben, de - csökkent a munkanélküliség.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője választók nélküli választást vizionált a választási eljárásról szóló törvény tervezete alapján. A politikus az előzetes regisztráció intézménye miatt példátlan cenzusról és a demokrácia leépítéséről beszélt. Magyarország minszki átszállással Bakuba tart - fogalmazott a képviselő.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára viszont úgy látta, hogy az egypárti parlamentről a szocialista képviselőknek van több tapasztalata. Az új választási eljárási törvény pedig tudatosabb választói döntéseket hozhat, a választásra jogosultak köre pedig jelentősen bővülhet.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője annak apropóján, hogy tegnaphoz 61 éve, 1951. szeptember 23-án Budapesten Rákosi Mátyás utasítására felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot, a keresztény világképről értekezett, és az európai értékrendhez való visszatérést sürgette.

Halász János államtitkár válaszában a kabinet eddigi családbarát intézkedéseit mutatta be.

Lezsák Sándor, a lakiteleki találkozó 25. évfordulója alkalmából az MDF megalapításáról emlékezett meg. A kormány részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kívánta, hogy Kárpát-Medence szerte legyen folytatása a lakiteleki népfőiskola tanításainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×