eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin

Megszületett a második magyar aranyérem Londonban - a nap hírei

Megszületett a második magyar aranyérem a londoni olimpián, Gyurta Dániel világcsúccsal győzött 200 méteres mellúszásban. Magyarországra hozná a Seuso-kincset Zelnik István milliárdos műgyűjtő. Elhalasztotta a döntést a román alkotmánybíróság a Traian Basescu leváltásáról rendezett népszavazás érvényessége ügyében.

Gyurta Dániel világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban a londoni olimpián. Ezzel a kardvívó Szilágyi Áron vasárnapi győzelme után a magyar olimpiai csapat megszerezte második aranyérmét. Cseh László 200 méteres vegyesúszásban a második legjobb idővel bejutott a csütörtök esti döntőbe. A kétszeres világbajnok, 2004-ben olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel a londoni magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Szilágyi Áron kardvívó vasárnapi győzelme előtt két cselgáncsozó végzett dobogós helyen: a 48 kg-os Csernoviczki Éva szombaton bronzot, a 66 kilós Ungvári Miklós pedig vasárnap ezüstöt nyert.

Magyarországra hozná a Seuso-kincset Zelnik István - írja az Index. Az Andrássy úti Aranymúzeumáról híres milliárdos műgyűjtő adásvételi szerződést kötött a valószínűleg a 70-es években, Polgárdi környékén illegálisan kiásott páratlan ókori műkincs brit tulajdonosaival. Mint mondta: az ezüstedényeknek saját múzeumot építene, és végrendeletében az államra hagyná azokat. Zelnik István a vételárról annyit mondott, hogy több tízmilliárd forintos nagyságrendről van szó; cserébe annyit kér az államtól, hogy ideiglenesen mondjon le a kinccsel kapcsolatos igényéről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben jelezte, hogy a magyar állam továbbra is a Seuso-kincsek tulajdonosának tekinti magát. A tájékoztatás szerint a kultúráért felelős államtitkárság kész egyeztetni a lelet sorsáról.

Lejárt az egészségügyi struktúra-átalakítás utáni egy hónapos átmeneti idő. A Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: a szabályok változása miatt nem keletkezett komoly betegirányítási probléma. Rácz Jenő az InfoRádióban hozzátette: az információk alapján növekszik a sürgősségi ellátás terhelése. Úgy vélte: ez jelezhet működési problémát, de erre csak később lehet választ adni. A szakember hangsúlyozta: ahol kell, ott változtatni fognak a rendszeren.

Jellemzően 10-20 százalékkal csökkent 25 gyógyszer ára - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője. Bidló Judit az InfoRádióban hangsúlyozta: olyan készítmény nincs, aminek emelkedett az ára. A szakember közölte: az olcsóbbá vált készítmények között asztma- és allergiaellenes, valamint például pszichiátriai gyógyszerek vannak.

Egyszerűsítené az ügyvéddé válás feltételeit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke támogatja a jogszabály felülvizsgálatát. A tárca tervezete eltörölné a kamarai taggá válás feltételei közül a 2010 november óta érvényes legalább egyéves ügyvédi, ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlati időt, ezzel megkönnyítené a pályára lépést a más jogi szakmákból érkezők - bírók, ügyészek, közjegyzők és jogtanácsosok előtt. A tárca emellett módosítaná az ügyvédi eskü szövegét is.

Egy éven belül megnyithatják a 2008 óta lezárt Baross teret - erősítette meg a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid emlékeztetett arra, hogy eredményt hirdettek abban a négymilliárd forintos közbeszerzési eljárásban, amelyet a Keleti pályaudvar és környéke felszíni rendezésére írtak ki. Hozzátette: a 4-es metró állomásainak felszíni rendezése 2013-ban gyorsulhat fel, így a többi között a Móricz Zsigmond körtéren és a Kálvin téren is. Szólt arról is, hogy az Árpád hidat a közeljövőben várhatóan nem kell felújítani, ennél nagyobb szükség lenne a Lánchíd és a Petőfi híd felújítására. A Lánchíd felújítása leghamarabb 2014-ben kezdődhet meg.

Kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett a liszt ára az aratást megelőző időszakhoz képest, ezért várhatóan drágul a kenyér is - közölte a Magyar Pékszövetség. A tájékoztatás szerint a búza felvásárlási ára - a bel- és külföldi termés jelentős csökkenése miatt - magas értékről indult, így a malmok augusztus végére szeptember elejére további liszt áremelést jeleztek. A sütőipari vállalkozásokat emellett - az üzemanyag áremelkedés miatt - a szállítási költségek emelkedése is sújtja.

A korábban közöltnél tíz nappal tovább szolgáltatja a gőzt az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a Mal Zrt.-nek, ahol így a következő tárgyalások lezárásáig folytatódhat a timföldgyártás. **** A Bakonyi Erőmű Zrt. egy hete azt közölte, hogy nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

Romániában csütörtökre halasztotta a döntést az alkotmánybíróság a felfüggesztett Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás érvényessége ügyében. A testület további dokumentumokat kért különböző állami intézményektől. A Központi Választási Iroda szerdán közzétett hivatalos végeredménye szerint a referendumon a választói névjegyzékben szereplő állampolgárok 46 százaléka vett részt. Korábban az alkotmánybíróság úgy foglalt állást, hogy a népszavazás érvényességéhez 50 százalék feletti részvétel szükséges. A kétkamarás parlament házelnökei beadványban kérték az alkotmánybíróságtól, hogy érvényesítse a népszavazást, amelyen a résztvevők 88 százaléka Traian Basescu leváltására voksolt.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×