eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Orbán: Az egyik legnagyobb siker a Mercedes-gyár avatása - a nap hírei

Visszavonta Schmitt Pál államfő doktori címét a Semmelweis Egyetem szenátusa. Az utóbbi idők egyik legjelentősebb sikerének nevezte a kecskeméti Mercedes-gyár megnyitását a kormányfő. Rontotta az euróövezetre szóló idei előrejelzését új negyedéves prognózisában a legnagyobb európai hitelminősítő. A nap legfontosabb hírei március 29-én.

Visszavonja Schmitt Pál államfő kisdoktori címét a Semmelweis Egyetem szenátusa. A testület nagy többséggel, 33 igen és 4 nem szavazattal döntött a doktori cím visszavonása mellett. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora közölte: az egykori kisdoktori tudományos munka nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök még a szenátus döntése előtt azt mondta: magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, ő pedig ehhez tartja magát. Valamennyi parlamenti ellenzéki párt úgy véli, hogy Schmitt Pálnak le kell mondani az államfői posztról. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott, hogy körültekintően kell dönteni az ügyben.

Az utóbbi idők egyik legjelentősebb sikerének nevezte a kecskeméti Mercedes-gyár megnyitását a kormányfő. A tervek szerint évente 100-120 ezer gépkocsi készül az üzemben, ahol 3 ezerre növelik az alkalmazottak számát. Orbán Viktor a megnyitón azt mondta: Európa gazdaságát Németország és Közép-Európa együttműködése tudja megújítani.

Megkezdődtek az elbocsátások a Nokia komáromi üzemében, ahonnan elküldték az első 1200 embert. Az elbocsátottak közül 854-en magyar, 343-an pedig szlovák állampolgárok. A cég a törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet az elbocsátott dolgozóknak.

A Fidesz frakcióvezetője szerint kettő támogatható abból a három javaslatból, amelyet a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány készített a mélyszegénység leküzdésére. Lázár János egyetért az óvodáztatási támogatás összegének növelésével, valamint azzal, hogy a folyósítását feltételekhez kössék. A Fidesz frakcióvezetője helyeselte, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek szüleit az állam utazási kedvezménnyel támogassa.

A lakásépítési támogatás, vagyis a szocpol kibővítését javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Népesedési Kerekasztal, amely a jövő héten juttatja el javaslatait a tárcának. Ezek között szerepel a többi között, hogy használt lakásra ismét járjon fél-szocpol támogatás, az állami kamattámogatás pedig ne 3, hanem 5 százalék legyen. A Népesedési Kerekasztal kezdeményezésére a júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyvében az eddiginél nagyobb szerepet kap a rugalmas foglalkoztatás segítése és a kormány 21 milliárd forint pályázattal támogatja munkahelyi családi napközik létrehozását.

A központi kormányzati szervekre vonatkozó, két évre szóló korrupciómegelőzési programot fogadott el a kormány. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta, Magyarországon az emberek 63 százaléka gondolja úgy, hogy kapcsolatok és korrupció nélkül ma nem lehet előre jutni, ezt az arányt 50 százalékra szeretnék csökkenteni.

IMF-megállapodás nélkül megnő a rendkívüli adók meghosszabbításának kockázata Magyarországon - véli a Mol elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta: az üzleti környezet nagy nyomást gyakorol Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy az egyre romló gazdasági helyzetben aláírja a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal.

Rontotta az euróövezetre szóló idei előrejelzését új negyedéves globális prognózisában a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő az eggyel korábbi globális jelentésében valószínűsített 0,4 százalékos növekedésről 0,2 százalékos visszaesésre módosította előrejelzését, és egész éves recessziót jósol az idén a valutaunióban.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×