eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Megdőlt az országos melegrekord - hírösszefoglaló

A budapesti után megdőlt az országos napi melegrekord is a hőségriadó második napján. Egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz. Sorra ismerik el az országok Dél-Szudán, a világ legfiatalabb országának függetlenségét. A nap legfontosabb hírei július 9-én.

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt a hétfő éjfélig érvényben lévő, négynapos hőségriadó második napján. Pécsett szombat délután 37,9 Celsius-fokot mértek, Budapesten 36,7 fok volt. A szokásosnál 20-30 százalékkal több riasztást kaptak a mentők. Győrfi Pál, a mentőszolgálat vezetője arra figyelmeztetett, hogy senki ne tartózkodjon pár percnél többet a tűző napon: az UV-B sugárzás is magas, a forróság pedig hamarabb ájulásos rosszulléthez, súlyosabb esetben napszúráshoz vezethet. Az időseknek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek egyáltalán nem tanácsos a napra menni. A nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, a féktávolság növekedésével pedig megnő a balesetveszély.

A kánikulában megteltek a fővárosi strandok. A hőségriadó alatt a budapesti fürdők meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket, a közterületeken megnyitották az összes vízcsapot és ivókutat. A főváros utcáit éjjel-nappal hűtik. A hőség miatt tűzgyújtási tilalom van érvényben az erdőkben, és azok 200 méteres környezetében, valamint a vasút és a közutak mellett, és feloldották a hétvégére a kamionstopot.

Egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége; a döntést Áder János jelentette be a testület szombati tanácskozása után. A választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamentben. Kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz, de a pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz - pedig a jelenlegi 750 helyett - 1500 ajánlószelvényt kellene összegyűjteni az egyéni választókerületben 21 nap alatt.

A Fidesz elnökségének ülésén szó volt a bíróságokról is. A nagyobbik kormánypárt elképzelése szerint nem minden bíróság kapná vissza a nyugdíjba vonuló bírák státuszát, hanem ezeknek egy részét azokra a bíróságokra csoportosítanák át, amelyek már évtizedek óta jelentős ügyhátralékkal küszködnek. Az a cél, hogy a bírósági eljárások minél rövidebb idő alatt befejeződjenek.

Kevésbé van jelen az előítéletesség a magyar honvédségben, mint a társadalom más területein - jelentette ki a honvédelmi miniszter a honvédség nyílt esélyegyenlőségi napján a komáromi Monostori Erődben. Hende Csaba példaként említette, hogy a magyar honvédségnél 20 százalék a katonanők aránya, míg a NATO átlaga csak 10 százalék

Az MSZP-s Lendvai Ildikó szerint nyilvánosságra kellene hoznia az ügyészségnek a volt titkosszolgálati vezetőket érintő vádakat. A politikus úgy véli, hogy amíg a nyilvánosság nem ismerheti meg a részleteket, addig az ügyet a politikai támadás gyanúja lengi körül. Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját és Szilvásy György volt titokminisztert kémkedéssel gyanúsítják, míg Laborc Sándor, a polgári elhárítás volt vezetője ellen bűnpártolás a gyanú.

Részvétét nyilvánította Habsburg Ottó családjának a pápa. XVI. Benedek táviratában a béke iránt elkötelezett nagy európainak nevezte az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiát, aki 98 éves korában hétfőn hunyt el. Habsburg Ottót július 16-án a bécsi Kapucinus templom kriptájában, a család hagyományos temetkezési helyén helyezik végső nyugalomra. A szívurnát másnap a Pannonhalmi Bencés Főapátságban helyezik el.

Sorra ismerik el az országok Dél-Szudánt, a világ legfiatalabb országát, amely tegnap (pénteken) kiáltotta ki függetlenségét. Az Európai Unió és tagállamai együttesen biztosították Dél-Szudánt az elismerésről. Az amerikai, az orosz, a francia, a német elnök, valamint a brit kormányfő külön közleményben illetve táviratban köszöntötte Afrika 55. önálló országát. A Szudánból kiváló, 8-10 millió lakosú Dél-Szudán Afrika eddigi legnagyobb kiterjedésű országának az egyharmadán alakul meg, a kőolajnak viszont a háromnegyede kerül a birtokába.

Címlapról ajánljuk
Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Nemcsak mentálisan, hanem egészségileg is súlyosan sérülhetnek azok a gyerekek, akiket szenvedélybeteg szülők nevelnek – mondta az InfoRádióban Frankó András. A családterapeuta szerint sokan elveszítik a gyermekkorukat az önhibáztatás és az óriási terhek miatt, melyeket a szenvedélybeteg szülők miatt kell hordozniuk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×