eur:
400.46
usd:
367.41
bux:
74502.53
2024. október 15. kedd Teréz

"Kizárt, hogy ne hárítsák át a fogyasztókra a hamburgeradót"

Népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a túl sós és túl cukros élelmiszerekre.

Hamburgeradó helyett a Semmelweis-terv értelmében só- és cukoradót vezetnének be. A termékdíjas listára azokat az ételeket és italokat vennék fel, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tudományos vizsgálatai szerint az egészségügyi határértéket meghaladja.

Martos Éva, az intézet főigazgató-főorvosa az InfoRádiónak elmondta: ők már megtették a javaslatot, és vizsgálták az egészségügyi határértéket meghaladó só- és cukortartalmú élelmiszereket. "A hamburger sem egészséges" - tette hozzá.

A korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, kikerült belőle például az "eredeti névadó", a hamburger. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta: azt nem bánja, hogy a hamburger lekerült a listáról, de azt igen, hogy az alkohol és a cigaretta is.

Csiba Gábor nagyjából egy évvel ezelőtt azt javasolta, hogy kiszerelési egységenként 10 forint legyen a hozzájárulás. A mostani elképzelések szerint az energiaitalok literére 200 forint lenne a termékdíj.

A Pénzcentrum.hu korábban élelmiszergyártóktól úgy értesült, hogy az szinte kizárt, hogy az új adót, vagy annak nagyobb részét, ne hárítsák át a fogyasztókra.

A tervek szerint a jövő év elejétől bevezetendő termékdíjból a kormány 25-30 milliárd forintos bevételt vár, amelyet részben népegészségügyi programokra, részben az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítanának. A Világgazdaság úgy tudja: munkaanyagon az utolsó simításokat végzi a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, amely így hamarosan a kormány elé kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×