eur:
385.69
usd:
354.41
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Nem hagyományos biztonsági kihívások az ASEM napirendjén

A soros magyar elnökség leglényegesebb magyarországi rendezvénye lesz a hét eleji Ázsia-Európa Találkozó (ASEM), amelyet Gödöllőn tartanak.

27 európai és 19 ázsiai ország delegációja, több európai bizottsági tag, az EU külügyi főképviselője, valamint a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) vesz részt hétfőn és kedden az Ázsiai-Európa Találkozón - tájékoztatott egy háttérbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

A gödöllői találkozó témája a nem hagyományos biztonsági kihívások, mint például az energia-, és élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás vagy a katasztrófa-elhárítás lesz.

A rendezvény kapcsán Martonyi János 9-10, kétoldalú találkozót is lebonyolít, mások mellett a kínai, a japán, a szingapúri vagy a koreai külügyminiszterrel.

Kérdésre válaszolva a diplomáciai vezető elmondta: az, hogy Magyarország pályázik az ENSZ BT nem állandó tagságára, nem lesz központi témája az egyeztetéseknek.

Kedden egy magyar-ausztrál, és egy magyar-új-zélandi megállapodást is aláírnak.

Az úgynevezett ASEM találkozót hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg. Érdekesség, hogy a gödöllői kastélyban a muszlim delegációk számára imaszobát alakítottak ki. Bruneiből még sosem érkezett delegáció Magyarországra, de Kambodzsából és Laoszból sem járt senki közel 20 éve hazánkban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×