eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Kiderült, hol akadtak el a Fenyő-gyilkosság nyomozásának fontos dokumentumai? - lapszemle

Nem a rendőrségen, hanem - az eddigi adatok alapján - a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben akadtak el korábban a Fenyő-gyilkosság dokumentumai, amelyek alapján a közelmúltban új lendületet vett nyomozás - tudta meg a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet szerint nem a rendőrségen, hanem - az eddigi adatok alapján - a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben akadtak el korábban azok a dokumentumok, amelyek alapján a közelmúltban új lendületet vett az 1998-as Fenyő-gyilkosság nyomozása. A merénylet után a helyszínen megtalálták a tettes által hátrahagyott ruhadarabokat, azokról februárban derült ki, hogy a bennük azonosított genetikai minta megegyezik Jozef Rohác DNS-ével. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat vizsgálatot.

A múlt hónapban megakadt, májusban viszont folytatódott a Fidesz táborának csökkenése és a pártoktól elfordulók táborának növekedése - mondta az Ipsos legújabb felmérését ismertetve Závecz Tibor, a cég kutatási igazgatója a Népszabadságban. Az összes választókorú körében a vezető kormánypárt támogatottsága a januári 34 százalékról májusra 24 százalékra esett, azaz a kezdeti 2,7 milliós szavazótábor mostanra 1,9 millióra csökkent. Emellett hatalmasra, az év eleji 43 százalékról 53 százalékra duzzadt azok tábora, akik egyetlen pártot sem választanának.

Az Index arról ír, hogy Dánia ismét bevezeti a határellenőrzést. Mindezt az ország pénzügyminisztere jelentette be, miután a koppenhágai kormány és a kabinetet kívülről támogató Dán Néppárt megegyezett erről. Mivel Dánia jelenleg is tagja a schengeni övezetnek, így az ország nem állíthat fel teljes határ-ellenőrzési rendszert. A terv szerint ehelyett véletlenszerűen vizsgálják majd a határellenőrök az országba érkezőket.

Nem az a megoldás, hogy az egyetemi helyek szűkítésével a feltörekvő középosztálybeli családokat visszakényszerítsük a szakképzésbe - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a Népszabadságnak adott interjújában. A politikus nem fogadja el azt a tézist, miszerint kevesebb diplomás kell és több szakmunkás. Véleménye szerint minden sikeres ország a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának növelésével biztosítja a gazdaságának versenyképességét, de a diploma társadalmi és gazdasági értéke sem megkérdőjelezhető.

Feldarabolás helyett budapesti egyetemi szövetség alakítását javasolta Hoffmann Rózsa államtitkárnak a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a tegnapi találkozón - közölte a Magyar Nemzet. Mészáros Tamás, az intézmény rektora olyan budapesti egyetemi szövetség létrehozását javasolta, amely a 90-es években egyszer már működött a Közgáz, a Kertészeti Egyetem és az Államigazgatási Főiskola részvételével. A szövetségbe tömörülő intézmények megőriznék önállóságukat, ugyanakkor közös informatikai hálózatot működtetnének, közös diplomát adhatnának ki.

A Brüsszelnek küldött konvergenciaprogram szerint a felsőoktatás átszabása érdemben csökkentené a költségvetés kiadásait - írja a Napi Gazdaság. Miután ebben az évben a kormány 250 milliárd forintos stabilitási alapjához 13 milliárd forinttal "járulnak hozzá" a felsőoktatási intézmények, a kiadáscsökkentés jövőre 12, 2013-ban pedig 38 milliárd forint megtakarítást jelentene a költségvetésnek. A koncepció alapján az államilag finanszírozott létszámkeret 2012-től fokozatosan csökkenne, az idei 53 ezer ötszázról 2014-re 30 ezerre.

A Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium által, szakértőkkel együttműködve kidolgozott otthonteremtési vitairatról ír. A tervezet részletes javaslatokat fogalmaz meg a lakáscélú hitelezés strukturális problémáinak kezelésére. A vitairat szerint a bankok - részben vagy egészben - leírhatnák különadójukból az adósmentés költségeit.

A Pénzcentrum.hu arcátlan budai lakásárakról ír. A portál megvizsgálta a főváros budai oldalának ingatlanpiacát, különös tekintettel a tégla építésű, társasházi lakásokra. Az I., a II. és a III. kerület után, most a XI. és XII. kerületeket vette górcső alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×