eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nagyon elégedett a rendőrség munkájával az országos rendőrkapitány - a nap hírösszefoglalója

A gyöngyöspatai helyzettel és az Alkotmánybíróság végkielégítéseket érintő pénteki döntésével foglalkozik az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén.Tárgyalásra hívta hétfő reggelre a rendvédelmi szakszervezeti vezetőket a belügyminiszter. Rendkívül sikeresnek értékelte a rendőrség elmúlt évi és idei első negyedévi tevékenységét az országos rendőrfőkapitány.

A gyöngyöspatai helyzettel és az Alkotmánybíróság végkielégítéseket érintő pénteki döntésével foglalkozik az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban az InfoRádióban azt mondta: már hétfőn a parlament elé kerülhet az elmúlt évi végkielégítések adóztatásának újraszabályozása, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvény visszamenőleges hatályát. A döntés értelmében az adóhatóság nem követelhet különadót a 2005 és 2009 közötti adóévekben szerzett bevétel után, de az Országgyűlés a jogszabály módosításával a tavalyi adóévre még kiterjesztheti a fizetési kötelezettséget.

Tárgyalásra hívta hétfő reggelre a rendvédelmi szakszervezeti vezetőket a belügyminiszter. Pintér Sándor a pénteki tüntetésen azt ígérte, hogy a tűzoltók még az idén megkapják a 2004 és 2006 között ki nem fizetett túlóradíjukat. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta: készek a kompromisszumokra, de nem tekintik tárgyalási alapnak az ötévnyi korkedvezményes nyugdíjat. A rendvédelmi dolgozók elsősorban kiszámítható életpályát követelnek, és azt, hogy a hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba.

Rendkívül sikeresnek értékelte a rendőrség elmúlt évi és idei első negyedévi tevékenységét az országos rendőrfőkapitány. Hatala József a Városligetben közösen tartott rendőr és tűzoltó majális után úgy vélte: a természeti és ipari katasztrófák kezelésében teljes volt az együttműködés a társszervezetek között. Hatala József kiemelkedő teljesítménynek nevezte a közbiztonsági tevékenységgel összefüggő rendőri munkát, amit szerinte nagy mértékben segítettek az elmúlt időszak jogszabály-változásai.

Újra Lázár Jánost jelöli a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének a képviselőcsoport hétfői ülésén Orbán Viktor kormányfő, a párt elnöke. A Fidesz-frakció alapszabálya szerint először egy évre választanak frakcióvezetőt, utána pedig a parlamenti ciklusból hátralévő három esztendőre; a jelölés joga a Fidesz-KDNP közös parlamenti választási listájának vezetőjét illeti meg. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: Orbán Viktor sikeresnek értékelte Lázár János elmúlt egy éves munkáját, és ezért döntött úgy, ismét őt javasolja a posztra.

Mintegy 100 kitüntetést és elismerést adtak át a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapja alkalmából Budapesten. Az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György arról beszélt, hogy küzdelmes feladatot jelentett az árvíz, majd a vörösiszap-katasztrófa. Az Év Támogatója Díjat az OTP Banknak ítélte oda a humanitárius szervezet vezetősége. A pénzintézet félmilliárd forinttal segítette a Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveleteit. Priskin Tamás és Fülöp Márton labdarúgók magánadományozóként vehették át ezt az elismerést.

Meghalt Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró, műfordító. 94 éves volt. A nagyváradi születésű művészt olyan darabjai tették halhatatlanná, mint például a Hősök nélkül, a Tüzet viszek, a Búcsú a csodáktól, vagy az Õk tudják, mi a szerelem. Legutóbbi könyvében Madách Imre Nevéhez fűződik az első magyar musical, Az egy szerelem három éjszakája, amelynek szerzőtársai Vas István és Ránki György voltak. Hubay Miklós munkásságát 1994-ben Kossuth-díjjal ismerték el és háromszor tüntették ki József Attila-díjjal.

A Pál Adrienn című film nyerte a 42. Magyar Filmszemle fődíját. Kovács Ágnes külföldön is nagy sikerrel vetített alkotásáé lett a szemle közönségdíja is. A rendezői díjat Mundruczó Kornél vehette át a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díjátadó gálán. A mustra négy napja alatt mintegy tízezer néző látta a filmeket.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×