INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Gyurcsányék kezdeményezéséről is tárgyal az MSZP választmánya

InfoRádió / MTI
A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási kezdeményezéséről is tárgyal az MSZP választmánya, miután Simon Gábor elnök a napirend kiegészítését javasolta a testület szombati ülésének a kezdetén.

A platform terve arra irányul, hogy az MSZP a hatályos törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők bevallott vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolják: minden pártvezetőt közvetlenül a tagság válasszon meg. A kezdeményezést a szocialisták több vezető politikusa is bírálta korábban.

Az ülésre érkező Gyurcsány Ferencet újságírók arról kérdezték, hogy az ügyészség hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatná ki a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. A volt kormányfő azt mondta: Orbán Viktor börtönbe akarja küldeni, ő azonban meg fogja védeni magát a bíróság előtt. Hozzátette: amint a parlament felfüggeszti mentelmi jogát, meggyanúsíthatják, megkapja a nyomozati iratokat, és nyilvánosságra hozza őket.

Simon Gábor választmányi elnök a testület ülése elején arról beszélt, hogy egy nappal a munka ünnepe előtt különösen aktuális a régi követelés, hogy "Munkát! Kenyeret! Igazságot!". Kiemelte, hogy az új alkotmány nem tartalmazza a munkához való jogot, valamint hogy a kormány nem folytat társadalmi egyeztetést, az Országos Érdekegyeztető Tanácsot fél éve nem hívta össze. A konvergenciaprogramot a leépülés tervének nevezte, és azt mondta: a következő két évben az adójóváírás miatt csökkeni fog az alacsonyabb keresetűek jövedelme. Rosszul fognak járni így a romák is - tette hozzá, megjegyezve: a Gyöngyöspatán történtek bizonyítják, hogy a kormánynak nem sikerült a rendteremtés.

Emlékeztetett arra is, vasárnap lesz hét éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Ezzel kapcsolatban kijelentette: a kabinet tekintélyelvű rendszer kiépítésén, az intézményrendszer átalakításán, a szabadságjogok korlátozásán dolgozik, ami ellentétes az EU értékrendjével. "Szeretnénk, ha Magyarországot senki nem akarná az unióból kivezetni (...) vagy nem gondolná úgy, hogy van az unión kívül is élet" - mondta.

A testület zárt ülésének napirendjén szerepel a párt szervezeti és működési szabályzatának módosítása, valamint az oktatási és képzési bizottság tagjainak megválasztása is. A választmány ezenkívül beszámolót hallgat meg az MSZP tavalyi gazdálkodásáról és az idei költségvetéséről, illetve konzultációt kezd a szocialista párt ifjúságstratégiájáról.

A címlapról ajánljuk