eur:
394.23
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mindenhol megtörtént a közszférában a nettó bérek kiegészítése - a nap hírei

A versenyszférában a béremelés eddig körülbelül ötven százalékban valósult meg - mondta Rogán Antal, bérmonitoring bizottság fideszes vezetője, miután átadta a bérkiegészítésről szóló összefoglalót a kormányfőnek.

Kiegészítették a béreket

Mindenhol megtörtént a közszférában a nettó bérek kiegészítése - áll a bérmonitoring bizottság első jelentéstervezetében. Rogán Antal, a testület fideszes vezetője, miután átadta az összefoglalót a kormányfőnek, elmondta: a versenyszférában a béremelés eddig körülbelül 50 százalékban valósult meg. A politikus hangsúlyozta: továbbra is kitartanak amellett, hogy a bevezetett arányos adórendszer senkinél nem okozhat nettó bércsökkenést.

Hétköznapi hatások

Az új alkotmány hatályba lépése a hétköznapokra is hatással lesz - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában példaként a szociális segélyezést említette. Hangsúlyozta: az új alkotmány szerint a magyar gazdaság alapja az értékteremtő munka, tehát azoknak jár a szociális gondoskodás, akik dolgoznak, vagy arra törekednek, hogy a munkájukat el tudják végezni. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég munkalehetőség, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a Széll Kálmán tervben több százezer ember közfoglalkoztatása a célja az államnak. --Korábban az MSZP elnöke nyílt levélben kérte az államfőt, hogy ne írja alá az új alkotmányt. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: Schmitt Pál az egyedüli és utolsó ember ebben a pillanatban, aki még megállíthatja azt a folyamatot, amely Magyarországot tévútra téríti.

Egyeztetnének az átalakításról

Érdemi egyeztetést kért az oktatás átalakításáról a miniszterelnöknek írt nyílt levelében a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné azt kéri Orbán Viktortól, hogy a szakmai szervezetek meghallgatása nélkül ne döntsenek a több mint egymillió tanulót és szüleit, a csaknem 200 ezer munkavállalót, közalkalmazottat, továbbá a több ezer milliárdos értéket képviselő önkormányzati vagyon sorsát érintő kérdésekről. Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett arra, hogy a Pedagógusok Szakszervezete az elmúlt egy évben többször felajánlotta segítségét az oktatásért felelős miniszternek és államtitkárnak, akik nem éltek a lehetőséggel.

Többet kerestünk

Januárban és februárban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 206.400 forint volt az első két hónapban, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 210.400, a költségvetési szervezeteknél alkalmazottaké pedig 198.800 forint.

Áfacsökkentést javasolnak

Az alapvető élelmiszerek áfájának radikális csökkentését szeretné több szakmai szervezet. A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Terméktanács, továbbá a Magyar Pékszövetség egybehangzóan kéri, hogy a jövő év elejétől az általuk előállított termékek áfáját a jelenlegi 25-ről mérsékeljék 5 százalékra. Az érintettek szerint az áfacsökkentés a mező- és élelmiszergazdaság kifehéredéséhez vezetne.

Hunvald majd' mindent tagad

Tagadta az önkormányzati ingatlanokkal, illetve fiktív megbízási szerződésekkel összefüggő vádakat a Fővárosi Bíróságon a volt erzsébetvárosi szocialista polgármester. A másodrendű vádlott Hunvald Györgyöt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja sok száz millió forintos ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt. A volt szocialista politikus vallomásában pontról pontra igyekezett cáfolni, hogy a vádbeli 17 önkormányzati ingatlan eladása kárt okozott volna Erzsébetvárosnak, és azt is tagadta, hogy ő ebből meggazdagodott volna.

Castro távozik


Kubában lemond a Kommunista Párt első titkári posztjáról, és kilép a párt központi bizottságából Fidel Castro. A 84 éves politikus közölte: helyét öccse, Raul Castro vette át a párt élén. Fidel Castro 1965 óta volt a Kubai Kommunista Párt első titkára. A Kommunista Párt VI. kongresszusa az új központi bizottság megválasztása mellett elfogadta a gazdasági reformtervezet-csomagot is.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×