eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb gyanús ügy a Gyurcsány-villa körül - lapszemle

Földterület hiánya miatt csúszik a Pick beruházás - Újabb gyanús ügy az őszödi Gyurcsány-villa körül - Nem látni a végét az építőipari zuhanásnak. Lapszemle

 A Népszabadság arról ír, hogy egy földterület tulajdonjoga hátráltatja a minőségi húsipari termékek piacán erős pozíciókkal rendelkező Pick Szeged Zrt. új beruházásnak megvalósítását. A cég jelenlegi öt gyárából legalább hármat-négyet szeretne egy új, zöldmezős beruházás keretében egyesíteni ezzel korszerűsíteni, gazdaságosabbá tenni. Még 2009-ben indultak megbeszélések arról, hogy az M5-ös és az M43-as autópálya kijárata környékén kapnak területet, de a vezérigazgató szerint a tervezett fejlesztéshez mintegy 40 és 80 hektár közötti telephely elegendő lenne. E parcellákat Szeged városa ipari parknak akarta megszerezni az államtól. Botka László polgármester azt mondta: kérték a terület megvásárlását az államtól de egyelőre nem kaptak választ.

A Magyar Nemzet információi szerint nyomoz a rendőrség a volt őszödi Gyurcsány-villa ügyében. Nem a trükkös lízinszerződési-visszabérlési manővert vizsgálják,amellyel a bukott kormányfő gyakorlatilag ingyen jutott hozzá az ingatlanhoz, hanem a közműellátását: a gyanú szerint évekig lopták a vizet, a villanyt és a gázt a szomszéd kormányüdülőből. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője a lapnak azt mondta: hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a balatonőszödi kormányüdülőről leválasztott ingatlan ügyében. Részleteket egyelőre nem közölt. A kormányüdülőről 1993-ban választották le a villát és a hozzá tartozó telket, majd 1994-ben lízingbe adták Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Aldo Kft-nek.

Nem látni a végét az építőipari zuhanásnak - kommentálták különféle megfogalmazásban az ágazat szereplői a pénteken közzétett februári adatokat, amelyek közül a szerződésállomány zsugorodása az igazán aggasztó. A még talpon lévő építőipari vállalkozók közül sokan úgy látják, idén ők is padlóra kerülhetnek, miután már közepesből kisvállalkozássá zsugorodtak. Az építészirodák fizetős munka hiányában a tartalékaikat élik fel, az építőanyag-ipar szereplői ezen már túl vannak, így ismét kénytelenek árat emelni. Az építőanyag-kereskedők jellemzően nem adják fel, de ehhez sokszor a szürke-fekete gazdaság eszközeit kell bevetniük - írja a Napi Gazdaság.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a döcögős kezdés után az elmúlt két hónapban duplájára nőtt azon szállodák száma, amelyek csatlakoztak az új hotelminősítő rendszerhez. A legfrissebb adatok szerint a 758 hazai szálloda közül 188 regisztrált a rendszerbe, 28 létesítménynél pedig már befejeződött az eljárás. A védjegyrendszert működtető Magyar Szállodaszövetség nagy rohamra számít az elkövetkező bő két hónapban, ugyanis azok a hotelek, amelyek nem csatlakoznak, júliustól nem használhatják a csillagokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×