eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újraindult a bontási törmelék szállítása Devecserben

Újraindult a devecseri házak bontási törmelékének beszállítása az ajkai timföldgyár VII-es tározójába; a mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszap szállítása - a gépkarbantartások befejezése után - hétfőn folytatódik a tavaly októberi katasztrófával érintett településeken - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka

Muhoray Árpád elmondta, az eső miatt csütörtök reggel leállították a szennyező anyag beszállítását, de szombaton már több mint ötezer köbméter vörösiszapos földet juttattak vissza a timföldgyár területén kijelölt lerakóba.

A parancsnok közlése szerint a teherautók vasárnaptól újra hordják a bontási törmeléket, és a gépkarbantartást követően hétfőn az elöntött mezőgazdasági területekről is újraindul a szállítás. Hozzátette: a lakóparkok építése Kolontáron és Devecserben is az ütemterv szerint halad, az alapja a Somlóvásárhelyen épülő házaknak már kész. A jelenlegi állapot szerint - a Belügyminisztérium által megbízott jogászcsoport még egyeztet a károsultakkal - a három településen összesen 109 új ház épül.

Muhoray Árpád szólt arról is, hogy az új tulajdonosoknak szervezett szombati látogatói napon több mint kétszáz család nézte meg épülő házát. Közölte, hogy az iszapömlés miatt bontásra kijelölt 262 devecseri ingatlan 40 százalékát, 104 házat már elbontottak, az épülő emlékpark helyén a bontási ütemterv szerint május 20-ig kell végeznie a kivitelezőnek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány ez év június 30-ig meghosszabbította a Veszprém megyére korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×