INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Sinkó Eszter: Még mindig tart az egészségügy leépülése

Infostart / InfoRádió
A választások óta eltelt szűk egy évben folytatódott az egészségügyi ágazat hanyatlása - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának projektvezetője. Azt viszont Sinkó Eszter szerint mindenképpen sikerként kell értékelni, hogy elkezdték föltérképezni az egészségügy helyzetét.

Nem merne igennel válaszolni arra a kérdésre Sinkó Eszter, hogy jobbá lett-e az egészségügy helyzete az elmúlt egy évben. A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának projektvezetője szerint még tart az ágazat leépülése, amit a kormányzatnak nem sikerült megállítania. Ez volt az utóbbi tíz hónap legnagyobb negatívuma - vélekedett az egészségügyi közgazdász.

Az viszont Sinkó Eszter szerint is sikerként értékelhető, hogy elkezdték föltérképezni az egészségügy helyzetét. Emellett a kormányzati szereplők olyan szakértői bázisokat is létrehoztak, amelyek a vizsgálatok eredményeit elemezni, illetve értelmezni tudják - tette hozzá.

Az eddigi kormányzati beavatkozásokkal éppen az volt a baj, hogy nem tudták pontosan, milyen az ágazat helyzete, hanem politikusi megérzésekre hagyatkozva kezdték meg a változtatásokat - emlékeztetett Sinkó Eszter.

Ha a mostani szakértői jelentések várhatóan április végére elkészülnek, attól kezdve a döntéseknél senkinek nem kell politikusi érzületre támaszkodnia, illetve, ha ez meg is jelenne, akkor lehet vele szemben szakértői érveket állítani. Így pedig a beavatkozások lényegre törőek lehetnek - mondta a közgazdász.

A mostani egészségügyi kormányzat egyik erőssége, hogy párbeszédet tart fönn az ágazati szereplőkkel - szögezte le Sinkó Eszter. Ez azonban paradox módon a gyengeségévé is vált a szakállamtitkárságnak, hiszen a szereplők arra várnak, hogy a kormány válaszoljon a kifogásaikra, és ezért nem annyira hangos a tiltakozásuk, mintha ez a párbeszéd nem létezne - fűzte hozzá.

Úgy tűnik, mintha a kormányzatnak azon része, amely nem az egészségügyhöz tartozik, kevésbé érzékelné, mennyire súlyosak a gondok. Talán ennek a szakállamtitkársággal folytatott párbeszéd is okozója lehet - vélekedett a szakértő.

Hanganyag: Farkas Dávid

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk